Nästa artikel
Statoil lanserar ”snål bensin”
Nyheter

Statoil lanserar ”snål bensin”

Publicerad 25 september 2013 (uppdaterad 25 september 2013)
Från och med i dag har vissa av Statoils fullservicestationer en 95-oktanig bensin som förbättrats för att spara bränsle.

Statoil har lyckats skapa den ”snåla bensinen” genom att tillsätta ett modernt sammansatt bensinadditiv. Additivet innehåller en komponent som modifierar friktionen, vilket medför mindre friktion mellan de rörliga delarna i motorn. Det leder till en minskad bränsleförbrukning. Exakt vad additivet innehåller vill dock Staoil inte avslöja "av konkurrensskäl".

Enligt Statoil visar tester av en tredje part att den modifierade bensinen, som är 95-oktanig och kallas Miles 95, sänker bränsleförbrukningen och därmed utsläppen med 2,7 procent när den används regelbundet. Bensinen kostar lika mycket som vanlig 95-oktanig bensin.

Statoil hävdar att man är först på marknaden med den nya bensinen, som från och med i dag finns på ungefär hälften av Statoils fullservicemackar. Statoils ambition är att få in bensinen på samtliga fullservicemackar så snart som möjligt.

Diskutera: Vad tror du om Statoils ”snåla bensin”?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Flera har fått problem med motorerna när de tankat Statoils Milesdiesel, tror jag väntar med att tanka denna nya soppa tills jag sett att den fungerar som den ska.

#2 • Uppdaterat: 2013-09-25 12:20
Bortom

"vilket medför mindre friktion mellan de rörliga delarna i motor"
Kvalificerat dösnack!
ALL bensin som hamnar i motorn förbränns, ingen bensin hamnar där friktion finns (mellan kolvringar/cylindervägg, ventilstyrningar, vevlager o.s.v.).
Men visst kan man sänka friktinonen i bränslepumpen, och i bränslerören. Besparingen ligger dock mest i att den nya bensinen förbränns mer effektivt p.g.a. mer konsekvent sammansättning av beståndsdelarna (bensin består ju av ett antal olika typer av kolvätemolekyler). Oktantalet anger endast motståndet mot knackning men säger inget om bränslets energimängd.

#3 • Uppdaterat: 2013-09-25 12:57
Peugeote-Pär

Jag har också hört att många får problem med motorn när man tankar Statoils Mile diesel, så lär också vänta länge innan jag vågar ha detta bränsle i min tank!!

Är kanske det som Statoil menar att bilen drar mindre bränsle om man tankar hos dom, bilen går sönder och vips så drar inte bilen en enda droppe nå mera.

#4 • Uppdaterat: 2013-09-25 13:30
Mattias Goldmann

Höjt oktantal nås enkelt med högre etanolandel, därmed kan bilen motstå knackning bättre, kan ha högre kompression och därmed lägre förbrukning. Statoil var tidigare mycket aktiva när det gäller höjd låginblandning, och vi skrev debattartiklar ihop med dem i tron att de verkligen skulle driva på här. Synd att de svikit!

Statoil vägrar berätta vad additivet innehåller, vilket vi som konsumentorganisation är starkt skeptiska mot. "Vi kan inte säga vilket additiv vi använder av konkurrensskäl. Men vi kan säga att additivet är väl utprövat och kompatibelt med alla bensinkvalitéer och additiv som finns på marknaden. Additivet påverkar inte heller kraven på att bensinen ska uppfylla svensk och europeisk bränslestandard." http://www.statoil.se/sv_SE/pg1334076696073/privat/Drivmedel/Vagen-framat/Miles/MilesFAQ.html

#5 • Uppdaterat: 2013-09-25 15:31
Swemba

Sådana här tillsatser har funnits hur länge som helst. Tillsatser som påstår sig sänka föbrukning, höja prestanda, minska slitage och gud vet vad.
Hittils har den praktiska skillnaden varit lika med noll.
Jag är skeptisk.

#6 • Uppdaterat: 2013-09-25 17:34
saabnisse

Är det någon som minns Hasse&Tages sketch om Shell med ACI?
(ACI som f.ö. hette ICA i original, ignition control additiv, ICA förbjöds för att OK hette IC på den tiden och kanske även för matvaruhandelns namn).
"Shell med lite BP i"1

#7 • Uppdaterat: 2013-09-25 18:22
Focus

Om ett påstående verkar för bra för att vara sant är det troligen inte det heller.

#8 • Uppdaterat: 2013-09-25 19:08
S-E S

Peugeote-Pär, det var skönt att höra att det är fler än jag som har problem med Statoil Miles diesel. Knackar som 17. Se mer om mina problem under rubriken med tillsatser.

#9 • Uppdaterat: 2013-09-28 10:36
Stene

Jag har också kommit på ett sätt att få ner bränsleförbrukningen bl. a.
Man sätter upp stora bågar med elektromagnetisk strålning som bilen körs igenom och blir därvid välsignad som bland annat ger 1,27 procent lägre förbrukning. Jag vill inte berätta exakt hur det går till av konkurrensskäl. Utöver lägre förbrukning så blir risken att krocka eller råka ut för haveri hela 19 procent lägre. Detta enbart genom välsignelsen som kan ske under broar t. ex. Har låtit oberoende personer testa och dom har efter påtryckningar från mig, gett enbart positiva omdömen.

#a • Uppdaterat: 2013-09-28 11:44
S-E S

Rätt milkylainen, men "vanlig hederlig diesel" finns inte att köpa från en landsvägsmack i dag. Ska du ha ren diesel i tanken, utan rapsolja, slaktavfall, tallolja eller annan gegga, eller en blandning av dessa, får du tanka hos en "båtmack" (marina). Båtägare, (som tankar mera sällan) vet av erfarenhet vad som kan ske med en biodiesel under en sommar. Därför finns det i dag medel mot algtillväxt i dieseln. Snart kommer det väl medel mot förruttnelse och metangas också?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.