Försäljningen av begagnade bilar har ökat mest i Stockholmslän med 6,2 procent.

Nästa artikel
Statistik: Begagnade bilar blir dyrare
Nyheter

Statistik: Begagnade bilar blir dyrare

Publicerad 19 juli 2023

Försäljningen av begagnade bilar har ökat mest i Stockholmslän med 6,2 procent.

Stor efterfrågan drar upp priset på begagnade bilar.

Under det första kvartalet steg priset på begagnade bilar och det har bara fortsatt under årets andra kvartal enligt statistik från Kvdbil. Totalt för i år har priset ökat med 10 procent jämfört med tidigare år. Under endast det andra kvartalet ökade priserna med 3,9 procent.

Tittar man däremot på specifika drivlinor är det endast en viss typ som har ökat. Bensinbilar har nämligen ökat priset med 12 procent medan elbilar och laddhybrider har sjunkit i pris. Elbilar har sjunkit med 10,7 procent och laddhybrider med 3,6 procent.

Trots att priset har ökat har försäljningen varit låg under årets första kvartal. Då var försäljningen av begagnade bilar rekordlåga. Men nu vänder det, under andra kvartalet har försäljningen ökat med 0,7 procent om man jämför med samma period 2022.

Så här ser försäljningssiffrorna ut baserat på drivlina:
Elbilar +75,90%
Laddhybrider +50,50%
Elhybrider +44,40%
Bensinbilar -5,40%
Dieselbilar -1,00%
Etanol -0,80%

Vi rapporterade tidigare om att fler begagnade bilar exporteras till utlandet och det går att se även i Kvdbils statistik. Exporten av begagnade bilar har ökat med 20,1 procent det första halvåret av 2023.

– Priserna på begagnade bilar fortsätter att stiga, drivet av en stark efterfrågan. Allt fler inser fördelarna med att äga en begagnad bil när nybilspriserna skjutit i höjden på grund av inflation och en svagare valuta, och när stigande räntor gjort privatleasing mindre attraktivt. Mycket tyder på att prisnivån på begagnatmarknaden kommer att vara fortsatt hög under de kommande månaderna. Speciellt förväntar vi oss att modeller i det lägre prissegmentet kommer att vara efterfrågade, med tanke på det utmanande ekonomiska läget för många hushåll, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 21 juli 2023 A.L skrev: Enligt uppgift…
  • 20 juli 2023 De höga begagnatpriserna är…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.