Nästa artikel
Efter prisdumpningen: ”Elbilsköpare har ett superbra läge”
Nyheter

Efter prisdumpningen: ”Elbilsköpare har ett superbra läge”

Publicerad 2023-01-17 19:35
Intresset för begagnade elbilar ökar stadigt, och Teslas prissänkning kan innebära ett riktigt bra läge för elbilsköparna på marknaden enligt den oberoende bilhandlarkedjan Riddermark Bil.

Tesla har sänkt priset på de populäraste modellerna med upp till 150 000 kr. Det har skapat både irritation och glädje bland bilägare och bilköpare.

När det gäller andrahandsvärdet är många nyblivna Teslaägare nu oroliga för att bilen kommer rasa i värde. Men så behöver det inte bli, och den som nyligen slagit till på en Tesla till ett betydligt högre pris ska vara snäll mot sig själv, enligt Idalina Santamäki som är kommunikations- och kvalitetschef på oberoende bilhandlarkedjan Riddermark Bil.

– Priserna för begagnade bilar ändras nästan dagligen och det går inte att göra något åt det i efterhand. Efterfrågan var hög och det var även prisnivån på hela elbilsmarknaden. Du ville ju verkligen ha den här bilen just då, och du betalade också förhoppningsvis vad du tyckte bilen var värd, säger hon.

Den svenska marknaden för begagnade elbilar har varit en riktig ”berg-och-dal-bana” det senaste året med både prisrusningar och prisfall. Den tiden kan nu vara över.

– När det gäller elbilar har marknaden i Sverige bitvis varit helt otrolig. Intresset är enormt och i vissa fall har elbilarna till och med stigit i värde. Men det är inte så bilmarknaden fungerar, det har varit ett unikt läge. Nu ser vi snarare hur vi går tillbaka till normalläget, det vill säga att begagnade bilar som regel sjunker i värde. Det kan verka som att andrahandsvärdet på Teslabilar nu sjunker drastiskt, men med tanke på att priserna ökat under en längre period går de nu snarare tillbaka till normalläget. Vi gjorde prissänkningar på Teslabilar i oktober då vi märkte att trenden normaliserades.

Hur ska den som är på väg att köpa elbil tänka?

– För en elbilsköpare är det superbra köpläge just nu. Elbilar är fortfarande konkurrenskraftiga jämfört med fossilbilar och intresset för elbilar ökar stadigt.

Vissa begagnade Teslabilar är betydligt dyrare än nya, och då hänvisar säljarna till att en begagnad bil kan levereras snabbt. Är det ett viktigt säljargument?

– Ja, definitivt. Det finns köpare som är beredda att betala mycket mer för snabb leverans. Till exempel Tesla Model Y har många företagskunder. Det kanske har uppstått nytt behov i verksamheten och från en dag till en annan behövs en ny bil.

Missa inte vår guide till begagnade elbilar för under 150 000 kr.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 2023-01-18 15:27 Ett helt gäng Tesla M3 som…
  • 2023-01-18 13:33 Tesla har ju verkligen slagt…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.