Nästa artikel
Spyker stämmer GM på 20 miljarder
Nyheter

Spyker stämmer GM på 20 miljarder

Publicerad 6 augusti 2012 (uppdaterad 7 augusti 2012)
Spyker har i dag offentliggjort att man stämmer förre Saab-ägaren General Motors för hur de hanterat Saab-affären.

Få har nog redan glömt turerna kring försöken att rädda Saab förra året. Förre ägaren General Motors satte stopp för försöken att sälja Saab till kinesiska Youngman, vilket till slut resulterade i att Saab gick i konkurs den 16 december 2011.

Historien är dock inte slut än. Nu har Saabs moderbolag Spyker bestämt sig för att stämma GM på grund av den amerikanska jättens agerande i Saab-affären. Stämningen är på 3 miljarder dollar, motsvarande ungefär 20,26 miljarder kronor, och har lämnats in till en domstol i USA under måndagen.

Lät Saab gå i konkurs
Enligt Spykers syn på saken har GM medvetet låtit Saab gå i konkurs snarare än att låta affären med Youngman gå igenom, allt för att undvika konkurrens på den kinesiska marknaden. Spykers vd Victor Muller säger i ett pressmeddelande att man har jobbat på stämningen ända sedan man försatte Saab i konkurs.

– Vi är skyldiga oss själva och våra aktieägare att se till att rättvisa skipas och kommer därför att genomföra den här stämningen med samma uthållighet och envishet som när vi försökte rädda Saab, säger Victor Muller.

Eftersom Saab inte har de finansiella möjligheterna att stå för rättegångskostnaderna så kommer Spyker att betala rättegången mot en betydande del av en eventuell vinstsumma. Enligt Spyker står en tredje part för finansieringen.

Diskutera: Hur ser du på Spykers stämning av GM?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-08-06 16:18
Förstikön (ej verifierad)

Den gode VM lär nog upptäcka handgripligen att han måste ha en stor kassa eller finansiär i ryggen för att klara av att stämma en amerikansk jättekoncern - oavsett om han har rätt eller inte rent juridiskt.

#2 • Uppdaterat: 2012-08-06 16:31
Tjalle

Enligt pressreleasen: "Vi har en överenskommelse med SAAB, att Spyker företräder SAAB mot en del av pengarna".

Överenskommelse med vilket SAAB? Förvaltarna vet inget.

#3 • Uppdaterat: 2012-08-06 16:45
saabnisse

Mja Tjalle riktigs så var det nog inte
http://ttela.se/ekonomi/saab/1.1723212-spyker-stammer-gm-pa-20-miljarder

Personligen tror jag att VM har rätt, men hans chanser att lyckas är nog inte stora, men om det mot förmodan skulle lyckas skulle kanske Saab kunna få en köpare och leva vidare.

#4 • Uppdaterat: 2012-08-06 17:11
Simon no1

Har inte den här bluffmakaren gett upp än...? Trött man blir, han kan ju börja med att betala tillbaks det han själv roffade åt sig...

#5 • Uppdaterat: 2012-08-06 18:11
saabnisse

Simon, du kanske ska börja med att läsa vad som skrivs i ttelas artikel.
"bluffmakare", ja kanske, men i det här fallet stämmer det nog inte.

#6 • Uppdaterat: 2012-08-06 18:43
Tjalle

@saabnisse:
-jag läste pressreleasen, den hänvisade till avtal mellan Spyker och SAAB.

Nya uppgifter:
-TT: SAAB får 10% om Muller vinner- Spyker 90%
-DN.se/ekonomi: Muller företräder-f ortfarande - SAAB i "vissa ärenden"?

Man kan då förmoda att - om Muller vinner - de 10% som SAAB skulle få, är det SAAB, som Muller företräder. Konkursförvaltarna bör - av flera skäl - inte räkna in några pengar från GM/ Muller.

Mullers motiv för de $ 3 miljarderna, är att det värdet skulle SAAB fått inom "några år", om Youngman köpt.

#7 • Uppdaterat: 2012-08-06 18:44
Simon no1

Saabnisse, av allt VM sa under tiden han drev Saab så stämde inte mycket, han är en lögnare ut i fingerspetsarna och den siste man ska lita på, han kommer att förlora denna stämmning så det ryker om det....!

#8 • Uppdaterat: 2012-08-06 19:07
Raphael

Troligen är det Antonov som finansierar detta, han blev ju anklagad för oegentligheter av GM fast inget sådant kunde bevisas och därmed fick han inte finansiera Spykers affär med Saab och därför tvingades Müller hitta andra lösningar. Att kalla Müller för lögnare bara för att han har kämpat och försökt hitta finansiella lösningar när Finansinspektion sagt nej, europeiska investeringsbanken sagt nej och GM sagt nej, ja det tycker jag är lågt. Man kalla Müller för en optimistisk person, som försöker och inte ger upp även fast det blåser hårt, men han försökte iallafall och han är den ende som verkligen har gjort det. Jag tycker man kan ge Müller credit för att han gjorde ett försök, att han sedan misslyckades är inte hans fel - motståndet mot honom var för starkt och kompakt. GM var aldrig intresserade av något annat än utrotning av Saab. Nu tror jag inte Saab hade överlevt i längden även om GM hade släppt sina tyglar, för Saab var ett företag med för nischad kundkrets och nishad marknad som inte räckte till.. men Saab hade iaf överlevt under längre tid.

#9 • Uppdaterat: 2012-08-06 21:29
Simon no1

Raphael, jag håller med dig om att lögnare är ett hårt ord, men en lögn är när man medvetet ljuger, i VM fall är det tyvärr ingen tvekan, hela hans tid inom Saab är fylld med uttalanden och löften som aldrig uppfyllts eller hållts.....

Så jag står för det.....

#a • Uppdaterat: 2012-08-06 22:03
Stefan Eriksson

Jag har som lekman svårt att se att Spyker skulle vinna en stämning mot GM. Förutsättningarna för Saab gällande GMs rättigheter och licenser har mig veterligen varit kända en längre tid innan Spykers försök att sälja Saab.
Priset som Spyker betalade GM var väl anpassat till att de inte fick alla rättigheter. Jag är däremot övertygad att GM inte har varit tillmötesgående vid Spykers försök att sälja Saab, men det håller nog inte för att vinna en stämning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.