Nästa artikel
Sömnapné fördubblar olycksrisken
Nyheter

Sömnapné fördubblar olycksrisken

Publicerad 8 oktober 2013
Den som har sömnapné löper mer än dubbelt så stor risk att råka ut för en trafikolycka, visar ny forskning från Sahlgrenska akademin.

Fyra procent av alla män och två procent av alla kvinnor i Sverige beräknas vara drabbade av så kallad sömnapné. Det innebär att hundratusentals svenskar får andningsuppehåll under sömnen, vilket kan leda till kraftig trötthet.

Den tröttheten kan också leda till olyckor i trafiken. Enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg är risken två till tre gånger så stor för bilförare med sömnapné att råka ut för en trafikolycka, jämfört med bilförare utan sömnapné.

Forskarna menar dock att olycksrisken kan minskas dramatiskt om de som drabbas av sömnapné sover med en särskild näsmask som stabiliserar andningen under sömnen.

– Att diagnostisera och behandla fler patienter med sömnapné kan vara ett sätt att drastiskt minska antalet bilolyckor, säger Jan Hedner, professor i lungmedicin.

Diskutera: Vad tycker du om studien?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-10-08 13:52
Swemba

Vi behöver fler fartkameror, helt enkelt! :-)

#2 • Uppdaterat: 2013-10-08 14:01
mcregor (ej verifierad)

Jo - men dom pekar ju också på en lösning för dessa trafikanter.
Det är ju tyvärr svårare att åtgärda många andra farliga trafikantbeteenden....

#3 • Uppdaterat: 2013-10-08 18:33
Pender

Förvånar mej att man inte drar in fler körkort. T.ex. behöver fartdårar och andra vettvillingar, trafikfarligt sjukaoch åldringar inga körkort. (Att grov asfalt kan få friska men trötta att somna är en annan sak.) Det är alldeles för frikostigt med körkortstillstånd. Dalt!

#4 • Uppdaterat: 2013-10-08 18:42
nisseste

Redan i dag dras många körkort för kategorierna trafikfarligt sjuka och äldre in, många äldre slutar också frivilligt att köra bil.
De andra kategorierna, fartdårar och andra vettvillingar kommer man bara åt genom en bättre övervakning speciellt på platser där det är känt att det körs vårdslöst. Den grova asfalten är i alla fall i detta avseende bättre än den väldigt släta som finns utomlands, den är mycket mer sövande.

#5 • Uppdaterat: 2013-10-09 12:23
Pender

Nissete, när du påstår att tyst asfalt är sövande, så är du helt ensam i världen. Forskare och andra bilister står som en hög mur framför dej. Ta dej igenom.

#6 • Uppdaterat: 2013-10-09 20:13
Hackenbush

Tänk att man behöver ett helt team av forskare för att komma fram till att om man somnar framför ratten så ökar olycksrisken.
Fantastiskt bra jobbat.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.