Nästa artikel
Sollentuna skrotar p-automater: ”Logisk utveckling”
Nyheter

Sollentuna skrotar p-automater: ”Logisk utveckling”

Publicerad 4 oktober 2023
Ännu en kommun hakar på trenden med mobilbetalning för parkeringen i stället för klassiska parkeringsautomater.

Att parkera bilen kan vara krångligt nog, men faktum är att betalningen i vissa fall kan vara ännu mer invecklad.

För några år sedan testade Vi Bilägare olika mobilappar för att betala för parkeringen, och flera av dem visade sig vara onödigt krångliga. Flera parkeringsbolag har även fått bakläxa av Konsumentverket.

Samtidigt är de fysiska parkeringsautomaterna utrotningshotade. Inom några år ska de till exempel tas bort från gatorna i Sollentuna norr om Stockholm, rapporterar lokaltidningen Mitt i.

– Kontanthanteringen försvinner allt mer och vi blev uppmärksammade på att väldigt få använder p-automater numera. Samtidigt börjar det bli svårt att få tag i reservdelar, så det här är en logisk utveckling, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i kommunstyrelsens mark- och exploateringsutskott, till tidningen.

Samtidigt börjar det bli svårt att få tag i reservdelar, så det här är en logisk utveckling

Att underhålla de 42 p-automaterna i kommunen beräknas kosta 700 000 kronor per år och intäkterna från dem är inte mycket högre. Samtidigt har de pensionärsorganisationer som kommunen varit i kontakt med inte haft något emot att p-automaterna tas bort. 

Det ska fortfarande gå att ringa eller skicka SMS för att kunna betala, så någon särskild app ska inte behövas, men en telefon behövs alltså.

P-automaterna försvinner på löpande band även i andra kommuner. Sveriges Radio rapporterade till exempel om trenden redan 2015.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (8)

  • 7 oktober 2023 Jag är gamling och föredrar…
  • 6 oktober 2023 Så kan det absolut vara, 40…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.