Nästa artikel
Solchans för Lightyear
Nyheter

Solchans för Lightyear

Publicerad 17 maj 2019
Holländskt uppstickarföretag tänker lansera elbil med solpaneler.
Den 25 juni får vi se den första prototypen av företaget, kallad Lightyear One. Den färdiga bilen beräknas ha en räckvidd någonstans mellan 60 och 80 mil och levereras till spekulanter någon gång mellan 2020 och 2021.

Lightyear gör ett stort nummer av att bilen har solpaneler och kallar det för det första fordon som drivs av solenergi. Solpaneler på bilar är dock inget nytt, bland annat kan man få det på Toyota Prius Plug In-hybrid och tyska företaget Sono Sion, vilka ska bygga sina elbilar hos Nevs i Trollhättan med leverans 2020, kan också stoltsera med solceller i karossen. 
Saker som Lightyear anser gör dem unika är att deras bil kommer att vara väldigt laddningseffektiv – så pass effektiv att den kan laddas över natten i ett vanligt eluttag och dagen efter ha samlat ihop till 40 mils räckvidd. Fyra individuella motorer monterade i hjulen ska minska friktionsförlusten och maximera effektiviteten.   

Lightyear är ett företag som bland annat består av studenter från Eindhoven University Technology, som för 6 år sedan vann en tävling med en bil som drevs av solenergi, kallad Stella.  

Diskutera: Tror du att solcellsbilen från Lightyear kommer att bli en framgång?

Studentprojektet \"Stella\". Foto: TU Eindhoven, Bart van Overbeeke

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.