Nästa artikel
Snöröjare ska undersökas efter fusk
Nyheter

Snöröjare ska undersökas efter fusk

Publicerad 19 mars 2019
Företagen som förser snöröjning och halkbekämpning ska nu granskas och för SVT berättar en tidigare arbetsledare om hur fusket är systematiskt.
Trafikkontoret i Stockholm Stad har genom sina egna kontroller funnit att de företag som ska snöröja och halkbekämpa kommunens vägar har misskött sitt uppdrag. 

– Trafikkontoret granskar snöröjningen och halkbekämpningen både genom GPS-spår, stickprovskontroller och genom att följa upp allmänhetens tips och klagomål. Denna säsongen har trafikkontoret kunnat konstatera att entreprenörerna brustit särskild gällande halkbekämpningen, säger Christian Valtersson, det miljöpartistiska trafikborgarrådet Daniel Helldéns pressekreterare till SVT.

För SVT Stockholm berättar en tidigare arbetsledare för en av företagen att ledningen ville att snöröjarna inte skulle utföra vissa uppdrag i upphandlingen och istället lägga tid på mer lönsamma extrajobb. 

– Du ska göra så lite som möjligt för att tjäna så mycket som möjligt. Du skiter i att göra det du ska göra enligt kontrakten och letar upp extrajobb. Det är det man tjänar pengar på, säger han till SVT.

En insats som lyfts som exempel är snöröjning av trappor i Liljeholmen/Hägersten efter tolv centimeter snö i början av februari. Enligt entreprenören gjordes jobbet på 14 timmar av sex arbetare, vilket med 2200 löpmeter trappa innebär två trappsteg röjda och sandade i minuten utan rast. 

Stockholm Stad tillsätter nu en extern revision för att se hur utbrett fusket är och de företag som har fuskat kommer att få viten. 

Diskutera: Hur tycker du snöröjningen varit i vinter? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2019-03-19 11:00
N-iklas

"– Du ska göra så lite som möjligt för att tjäna så mycket som möjligt. Du skiter i att göra det du ska göra enligt kontrakten och letar upp extrajobb. Det är det man tjänar pengar på"

Detta är ju utmärkande för samhällets samtliga verksamheter där vinstdrivande företag är inblandade, men av religiösa och ideologiska skäl vägrar människor att se detta.

#2 • Uppdaterat: 2019-03-19 11:31
Henrik M

N-iklas: Det där är väl otroligt raljerande och att dra alla företag över en kant att påstå att det är utmärkande för alla verksamheter där vinstdrivande företag är inblandade?!
Då har du otroligt dålig insyn i mycket om du påstår det eller är du en väldigt negativ misstroende tråkig människa....
Jag vet om väldigt många privata vinstdrivande företag, som arbetar åt kommunägda bolag, Trafikverket m.fl. och som gör ett fantastiskt jobb inom olika områden och tjänar pengar för att de gör just ett riktigt otroligt bra jobb och därav kan ta ut lite mer betalt än mediantaxan för det de gör.

#3 • Uppdaterat: 2019-03-19 11:31
Klarsynt

Ja, det är väl det här de menar med "feministisk snöröjning"?

.

#4 • Uppdaterat: 2019-03-19 12:02
Henrik M

Men om ett företag har insikten att det är det förstklassiga arbetet som ger dem maximal vinst/kontra levererad kvalitet så är ju vinsten såklart en prioritering då det är med vinsten man kan investera och bli ännu bättre så visst finns det företag som prioriterar vinst men som ändå gör ett förstklassigt arbete.
Sitter du på riktigt och drar ner hela Sveriges privatägda vinstdrivande företag på det sättet är du ju helt......ja, jag orkar inte...man tar sig för pannan.....

#5 • Uppdaterat: 2019-03-19 12:18
N-iklas

Vad är kvalitet?
Om du kan få "kunden" att tro att han får toppkvalitet så räcker ju det.
Du behöver ju inte alls leverera i verkligheten, det du inte vet som "kund" har du inte ont av...

Det är varje gång som någon faktiskt kritiskt granskar som sanningen avslöjas som ovanstående exempel med snöröjningen, men de flesta ifrågasätter inte därför att de går på det där snacket om att när man prioriterar vinst så måste man ju samtidigt prioritera kvalitet - DET låter ju briljant... MEN det förutsätter att kunden är kompetent och kritisk och kunnig och ställer höga krav och omedelbart reagerar stenhårt... när något brister... SÅ ser det inte alls... ut, och DET ändrar hela saken - dramatiskt...

#6 • Uppdaterat: 2019-03-19 13:49
Styggavargen

Samhället har utvecklats till att alla blåser ałla, rövar mentalitet finns nästan överallt.

#7 • Uppdaterat: 2019-03-19 15:46
systembolaget

Är någon förvånad längre!

#8 • Uppdaterat: 2019-03-19 16:02
Volvo ägare

Glöm ej de flesta politikerna !!!!!!

#9 • Uppdaterat: 2019-03-19 16:13
Optimus

Man får det man betalar för. Köper man billigt skit så levereras billigt skit. De flesta tror att man kan upphandla enligt lägsta pris och tro att man får högsta kvalitet. Hur dum får man va....

#a • Uppdaterat: 2019-03-19 16:55
stonebreaker

en gång hade gatukontoret egen personal ... då fanns en ambition att göra ett bra jobb ... men sen skulle tjänsterna köpas in och resultatet ser vi år efter år ....................

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.