Nästa artikel
Smitningar från macken minskar
Nyheter

Smitningar från macken minskar

Publicerad 30 juni 2011 (uppdaterad 30 juni 2011)
Antalet bilister som tankar utan att betala blir allt färre. Ändå sker fler än hundra bränslestölder varje dag i Sverige.

Enligt en undersökning från branschorganisationen Svensk Bensinhandel smiter årligen 46 000 bilister från betalningen vid landets bensinstationer. Det innebär över hundra smitningar varje dag och en totalkostnad för bensinhandlarna på 27 miljoner kronor.

Smitningarna har dock blivit färre. För fem år sedan kostade stölderna 50 miljoner kronor.

– Men värdet på dem ökar. Det beror bland annat på att bensinpriset är högre än vid tidigare mätningar, säger Robert Dimmlich, vd för Svensk Bensinhandel, till TT.

I dag är snittvärdet på en smitning 585 kronor, att jämföra med 400 kronor för fem år sedan. Minskningen av antalet stölder förklarar Svensk Bensinhandel med bättre säkerhet och förre bemannade stationer.

– Nästan alla stationer har kamerabevakning, men det hjälper inte alltid. De som är notisiska smitare är ofta svårast att spåra och kör inte sällan stulna eller falskregistrerade bilar, säger Robert Dimmlich.

Diskutera: Hur förhindras smitningar?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-06-30 15:09
Konservator

"Hur förhindras smitningar?"

Rutinutvisning vid dom i brottsmål, att DO läggs ned (så att mackägare inte behöver gå i konkurs när de kräver förskottsbetalning av ... ahem ... en färgglad demografi som nästan uteslutande livnär sig på kriminalitet och DO-utpressning) samt att polisen faktiskt försöker beivra även brott som är lindrigare än mord vore ju en början...

I brist på sådana självklarheter så får hederligt folk anpassa sig till och betala för slöddret, precis som vanligt: Ständig kameraövervakning och registrering, enbart kort- eller förskottbetalning för alla, nedläggning av mackar i polisiärt glesa områden, o.s.v. o.s.v.

Några smällar får man väl ta för att "pensionerna skall räddas".

#2 • Uppdaterat: 2011-06-30 15:49
Ernst Adrian Bindstyre

Ack ja, dess pundhuvuden till bensinförsäljare förstår de inte att kontanter är ingen höjdare, men om girigheten att sälja soppa tar över så får man väl som föregående talare instämma i att Några smällare får man väl ta i sin hand...

#3 • Uppdaterat: 2011-06-30 18:55
Focus

Det är att göra det lätt för sig att skylla på den här typen av människor. Det finns faktiskt en hel del kriminella fähundar i våra egna led. Än så länge är dessa överrepresenterade. Oavsett vem det är som smiter är det ett svineri mot alla dem som är ärliga och försöker göra rätt för sig men får betala extra för smitarna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.