Bild
Nästa artikel
Smart lanserar elektrisk skoter 2014

Smart lanserar elektrisk skoter 2014

Nyheter

Smart förknippas i dag med stadsbilar i litet format – men den bilden ska breddas. 2014 lanseras eldrivna tvåhjulingen Escooter.

Tyska bilkoncernen Daimler som tillverkar Mercedes och Smart bekräftar nu att en eldriven skoter ska serietillverkas med start 2014. Namnet blir Smart Escooter.

Fordonet i fråga debuterade som koncept på Parissalongen år 2010 men gör nu klivet till produktion. Skotern är försedd med en elmotor som levererar 5,4 hk (4 kW) till bakhjulet. Toppfarten är 45 km/tim och laddning sker via ett uttag under Smart-emblemet framtill.

Konceptversionen Smart Escooter lade också stor vikt vid säkerhet. Krockkudde, varningssystem för döda vinkeln och ABS-bromsar fanns på utrustningslistan.

Än så länge är inga priser officiella.

Diskutera: Vad tycker du om Smart Escooter?

Taggar: Nyheter, , Smart

Kommentarer

#1
2012-05-11 12:15

En el-scooter där batteriet inte kan monteras bort för laddning är värdelöst. Speciellt om det är tänkt att bli ett stadsfordon. För hur många drar ner en elsladd från lägenheten på fjärde våningen till el-scootern parkerad på gatan/trottoaren?

El-scootertillverkarna borde enas om ett standard batterikassett-system där batteriet kan monteras bort för laddning och/eller bara snabbt bytas till ett fulladdat på ex bensinmackar eller speciella utplacerade batteribytesstationer.

#2
Förstikön
2012-05-11 12:46

@Mattse: Instämmer till fullo. Och när branschen inser detta och dessutom inför ett liknande system för elbilar, ja då kan vi räkna med att något händer, men inte förr.

#3
2012-05-11 13:19

Öh, har ni funderat på hur tunga batterierna till en Scooter eller ännu mer en bil är? Jag har en elektrisk scooter med litium-batterier, tror batterierna väger 24 kg, vilket är hälften mot de tidigare blybatterierna, men inget man bär upp till en lägenhet.
Varför inte ta Scootern i hissen istället? Det finns ju ingen illaluktande bensin, eller bensinmotor inblandad...
Går för övrigt alldeles utmärkt att ladda genom motorvärmaruttag o.dyl.

#4
2012-05-11 13:33

Kommer att stänka upp på passagerarens rygg. Men reg.skylt kan kanske monteras lite smart...
Om räckvidd säkra 80 km i kuperad terräng i 45 km/h är jag klart intresserad.

#5
2012-05-12 03:31

Mattse Smart tänkt, företagen bör helt klart satsa på ett sånt system.
Tycker även fastighetsägare och föreningar bör satsa på cykel/moped parkeringar i närområdet där man kan ladda, dom flesta bostäderna har cykelrum och finns det en lampa finns där el, det kanske inte blir standard om nått år men förr eller senare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.