Nästa artikel
Småbilen Karl – billigaste Opeln
Nyheter

Småbilen Karl – billigaste Opeln

Publicerad 3 december 2014
Opel tar nu skynket av sin nya småbil Karl. Men ett utlovat pris under 100 000 kronor blir den märkets nya instegsbil.
Småbilen Karl tar platsen som Opels minsta och billigaste modell. Bilen är med sina 3,68 meter två centimeter kortare än Adam. Men ett extra par dörrar och rakare karosslinjer ger troligen generösare utrymmen än i designglada Adam.
 
Karl får en 75 hästkrafter stark version av Opels trecylindriga 1,0 Ecotec motor som länkats till en femväxlad manuell växellåda. Bilen har hjälpsystem för start i motlut och parkeringssensorer för backning som standard. Dödavinkelvarnare finns som tillval men autobroms ser inte ut vara aktuellt för modellen.
 
Med ett utlovat pris under
100 000 kronor landar Karl i närheten av Hyundai i10 och Peugeot 108, som just nu kostar från 99 900 kronor, och en bit under Volkswagen Up! som går på 134 900 kronor i basutförande.
 
Diskutera: Vad tycker du Opels nya bilmodell?

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2014-12-03 12:07
Raphael

GM och Fiat avbröt sitt samarbete för många år sedan, men fortfarande lever den lilla panelen till vänster om ratten kvar - alltså ljusomkopplaren, reostaten och reglaget för höjdjustering av strålkastarna... Titta på senaste Fiat 500 X eller Jeep Renegade, den finns där också.. Och GM har tydligen Fiats City-läge för ratten också. Jojo... Köper de kontakterna från samma underleverantör kan man undra... Men vänta nu, Opel och PSA har ju ett gemensamt inköpsbolag och PSA kör inte med de kontakterna utan i PSA så är ljusomkopplaren i samma spak som blinkersen. Mystiken tätnar...

#2 • Uppdaterat: 2014-12-03 12:41
hultarn

Ska denna byggas i Polen kanske? Då är det inte så konstigt om man hittar Fiatdelar. Har ingen koll hur det är där nu, men tidigare byggdes ju gamla Cincocento och Agila där.

#3 • Uppdaterat: 2014-12-03 13:56
Pi

Ser lovande ut - kanske kan bli en riktig konkurrent i "mini-klassen" där jag personligen trodde att Adam skulle bli intressant - innan jag såg prisnivån. Skall bli intressant att se vad denna mini-bil går för när den kommer i hallarna. Nya i10 blir nog en tämligen svår konkurrent om man skall tro det motorjournalisterna skriver om den bilen. Hoppas Opel tar in dom med rattvärme som standard vilket Korea-konkurrenterna har även i de billigaste versionerna.

#4 • Uppdaterat: 2014-12-03 14:50
crylen

Hoppas Opel tar in dom med rattvärme som standard ?? ja annars blir nog inte många bilar sålda.

#5 • Uppdaterat: 2014-12-03 17:55
Pi

Även om det skulle vara samma grundplattform som Spark så är ju denna anrättning avsevärt smakfullare så det skall bli intressant att se den i verkligheten.

#6 • Uppdaterat: 2014-12-03 18:59
saabnisse

Jaha, ännu en fjuttbil med den typiskt läckra tyska svart/gråmurriga inredningen.
Nej tack!

#7 • Uppdaterat: 2014-12-03 21:00
Pi

Kommer f ö att heta Vauxhall Viva i U.K - lite småkul att det gamla småbilsnamnet återuppstått.
"Fjuttbil" eller inte - för många av oss så räcker denna lilla bil för en stor del av vårt transportbehov - om man bara på allvar rannsakade nämnda behov. Och speciellt om man redan har en lite större bil i hushållet.

#8 • Uppdaterat: 2014-12-03 21:51
N-iklas

Jag skall be att få påpeka att Opel har haft reglaget för strålkastarna till vänster om ratten sedan 1963.

Då var det två stora vippknappar, dagens vridratt infördes 1972, ratten för reglering av instrumentens ljusstyrka placerades där också 1972 och på Commodore satt dessa i en extra rektangulär panel.
På Senator 1988 innehöll motsvarande panel tre rattar för val av de elektroniska stötdämparna, dimmern för instrumenten och höjd justering av strålkastarna.
1994 på Omega placeras all fem reglagen med dimljusen här i en separat vågig panel.

Att alla promt skall kopiera Opels design är knappast Opels fel.

#9 • Uppdaterat: 2014-12-03 23:46
ohlmark

Hm, ganska intressant, de enda jag kunnat acceptera i klassen är Kia Rio och Skoda Cittigo – om det nu var så den hett? Och VW UPP. (Vilka knäppa namn förresten, har förtvivlat svårt att minnas dem, än mindre hur de stavas och barnsliga som blöjor – usch, vilket gäller alla övriga i klassen också.)
Karl är ett rejält namn man inte glömmer.

Det viktigaste med en så liten bil är att man inte märker av att den är så liten.
Inget billigt, töntigt, fjantutseende, (som nästan alla i klassen har…) ingen utpräglat simpel interiör med plana tomma paneler och plastigt intryck och ingen påtagligt instängd känsla.
Kia, Skoda och VW har bäst, luftig, känsla i inredningen, vilket är viktigast, men i övrigt…

Detta är något helt nytt, överlägset snyggaste bilen med en slags sportig, aggressiv och lyxig känsla och en minst lika luftig inredning, dessutom med lyxiga små detaljer, fin yta på panelerna, polerat krom finns så gott som inte i klassen, här glimmar det lite varstans, stor skärm, fina knappar, (några reglage från nya Astra sägs det) och lyxigaste ratten.
Den här är bra.
Fast en med turbomotorn på 90 hk hade inte varit fel med den designen.

#a • Uppdaterat: 2014-12-04 10:40
Mistro

Tycker också att bilen ser "mogen" ut och kan säkert också hävda sig i en klass högre upp. Up! känns förutom sin Autobroms-funktion ganska enkel i sitt utförande ( även High-Up ) enligt mig och priset är skyhögt trots tydliga besparingar på inredningen.
Största konkurrenten för "Karl" blir nog Hyundai i10 och förstås då också Kia Picanto ,..blir intressant att se om Opel kan hävda sig här och kanske öka sin marknadsandel lite.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.