Nästa artikel
Skattesänkningen borta – så mycket dyrare blev bränslet
Nyheter

Skattesänkningen borta – så mycket dyrare blev bränslet

Publicerad 3 oktober 2022 (uppdaterad 3 oktober 2022)
Priserna på bensin och diesel steg i helgen – men sjönk igen under måndagen.

Den tillfälliga skattesänkningen på bensin och diesel som infördes i maj har nu gått ut. I helgen höjdes därför priset på både bensin och diesel med 1,31 kronor per liter. Bilister som tankade 50 liter på lördagen fick därmed betala 65 kronor mer för bränslet än den som passade på att tanka på fredagen.

På måndagen genomfördes däremot en sänkning av bensinpriset med 20 öre samtidigt som dieseln blev hela 45 öre billigare.

Hur bränslepriserna kommer utvecklas framöver är svårt att säga men flera partier har gått tillval på att sänka priserna. EU har nyligen öppnat för att slopa energiskatten på bensin och diesel under tre månader. Det kan i så fall innebära att dieselpriset sänks med drygt en krona litern och bensinpriset med över tre kronor litern.

Det är upp till den nya regeringen att bestämma om EU:s undantag ska användas. Enligt branschorganisationen Drivkraft Sverige är det viktigt att få klarhet i hur den kommande regeringen kommer hantera drivmedelsskatterna.

– Det underlättar för drivmedelsbranschen, minskar prissvängningarna och skapar bättre förutsägbarhet för konsumenter och företag, säger organisationens vd Jessica Alenius.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.