Nästa artikel
Självkörande Mustang tävlade mot robotbil
Nyheter

Självkörande Mustang tävlade mot robotbil

Publicerad 16 augusti 2018 (uppdaterad 16 augusti 2018)
En helt ny bil, en från 1965. Båda med modern autonom teknik under skalet. Gissa vilken som vann?
Vid bilträffen Goodwood Festival of Speed som hölls tidigare i somras anordnades en backtävling. Två självkörande bilar av väldigt olika typer var med och tävlade.

Den ena var en Ford Mustang från 1965 som teknikföretaget Siemens tillsammans med Cranfield University modifierat. Trots att bilen är gammal har den modern, självkörande hårdvara och mjukvara inbyggd.
 
Den andra bilen var Robocar, utvecklad för en framtida tävlingsserie i Storbritannien, där bara elektriska, självkörande bilar deltar. Vi har tidigare skrivit om Robocar, som är utrustad med en 300 kW stark elmotor vid varje hjul, vilket ger toppfart över 300 kilometer i timmen. 
Hur gick det då för de två självkörande tävlingskandidaterna uppför backen?

För den klassiska Mustangen gick det – sådär. Positivt var att den klarade hela sträckan och bara nuddade höbalarna som omger banan. Men det var nog tack vare teknikern som satt i förarsätet och hela tiden fick rycka in och ta över ratten. Bilen slog inte heller några hastighetsrekord, men som sagt: den tog sig i mål. 

Du kan se Mustangens smått vingliga färd i videon nedan, starten sker ungefär fem minuter in i klippet. 
Embed
För den självkörande robotbilen gick loppet desto mera smärtfritt. Utan incidenter och utan mänsklig förare slutförde den loppet. Visserligen sågs några tendenser till korrigeringar för att hålla bilen centrerad i vägbanan och den var inte snabbast av bilarna som tävlade. 

Du ser robotbilens tävlingsrunda i videoklippet nedan.

Diskutera: Vad tycker du om bilarnas prestationer uppför backen?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.