Nästa artikel
Roborace – självkörande motorsport
Nyheter

Roborace – självkörande motorsport

Publicerad 10 juni 2018
Snart kommer vi att få se självkörande bilar tävla mot varandra i den nya motorsportserien Roborace. Styrda av artificiell intelligens kommer obemannade elektriska formelbilar att göra allt för att slå sin motståndare.
Motorsporten har genom tiderna varit ett drivhus för att utveckla teknik som med tiden även kommit vanliga bilar till del. Nu kan tävlingslusten även bli en drivkraft för att utveckla de självkörande bilarna. 

Roborace ska bli en tävlingsserie för elektriska, självkörande bilar i Storbritannien. Team med identiska bilar men med egen utvecklad programvara ska mötas på samma banor där man tävlar i den elektriska formelserien Formula-E. 

De fullt självkörande bilarna släpps ut på banan och kör de första varven i långsam takt medan de själva lär sig hur banan ser ut och lägger upp taktiken för hur de ska köra. Efter några träningsvarv är det full fart som gäller. 

Bilen man ska tävla med kallas Robocar. Den är 4,8 meter lång, väger ca 1000 kg och är utrustad med en 300 kW stark elmotor vid varje hjul som ger en toppfart på över 300 km/tim. Runt om bilen finns ett antal sensorer med vilkas hjälp Robocar orienterar sig. Radar, lidar, ultraljudssensorer och kameror samverkar för bästa effekt.  

För designen svarar Daniel Simon, känd bland science fiction-fans som den som formgivit fordonen i filmen Tron Legacy från 2010. Flera etablerade storföretag är engagerade i serien. Bland annat levererar Nvidia datorerna och Michelin däcken.  

Test av Robocar-bilen:
Den första tävlingen ska hållas under 2019. Inledningsvis är det tänkt att två bilar ska tävla mot varandra men så småningom tänker man sig en serie med ett 20 tal självkörande bilar i varje tävling med varsin artificiell intelligens, programmerade med ordern – vinn!     

Utvecklingen av Robocar startade 2016. Till att börja med använde man en prototyp kallad ”Devbot” där även en mänsklig förare kunde köra bilen. Det öppnade i sin tur för möjligheten att tävla människa mot maskin. 

Devbot Human vs Machine:
Diskutera: Vad tycker du om Roborace?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.