Bild
Nästa artikel
Självkörande bilar visar vägen

Självkörande bilar visar vägen

Nyheter

Lysande linjer som projiceras framför fordonet illustrerar körriktningen.

Vi har tidigare berättat om Jaguar Land Rovers experiment med självkörande fordon. Då provade de att ge förarlösa fordon ögon och utvärderade om det ingav mer förtroende hos gångtrafikanter.

Nu testar de att låta bilarna visa vart de är på väg med hjälp av ett inprogrammerat system som projicerar en serie lysande linjer framför fordonet. Linjernas mellanrum kan justeras beroende på hastighet. Vid acceleration tänjs det ut och när bilen bromsar blir avståndet mellan linjerna kortare. När en sväng närmar sig sprider sig linjerna antingen åt höger eller vänster beroende på planerad rutt.

Bilarna körs runt på samma testbana i Coventry som tidigare och forskare mäter samtidigt tillitsnivån hos gångtrafikanter. 
– Precis som med vilken ny teknik som helst måste människor lära sig att lita på den. När det gäller autonoma fordon måste fotgängare ha tillit att de kan korsa vägen säkert. Denna banbrytande forskning utgör grunden för den pågående utvecklingen i hur självkörande bilar kommer att interagera med människor i framtiden, säger Pete Bennett, forskningschef för Jaguar Land Rovers avdelning för framtida mobilitet. 

Diskutera: Litar du på självkörande bilar?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2019-01-25 12:27

Hm, skulle nog absolut inte promenera framför en sådan bil ens i framtiden.
Lyckligtvis är det frivilligt, man kan ju ännu avstå när man inte bor i storstad, där får väl alla riskera livet hela tiden utan att klaga.

#2
2019-01-25 12:32

Lite av den tekniken finns redan sedan länge på industritruckar som indikerar med blått på marken före den körande trucken för att uppmärksamma gångtrafikanter.

Men grattis i med all tokig teknik i snöiga och salt slaskande sverge. .

#3
2019-01-25 14:54

"Precis som med vilken ny teknik som helst måste människor lära sig att lita på den. "

Ja, de gör ju det, dessvärre. Dessvärre litar folk på sådant som börjar på t ex "auto" och till följd blir de mer ouppmärksamma i trafiken och SMS:ar, FB:ar mer. Ta bort skräpet så får vi fokus åter.

.

#4
2019-01-25 15:07

Det bästa är väl om bilen tydligt visa att den kommer att stanna och släppa fram den som går?

#5
2019-01-25 15:12

Jag tror du är helt fel ute Klarsynt...

#6
2019-01-25 16:50

@mw73

På vilket vis då? Tillverkaren här ovan tycker att det är viktigt att folk lär sig att lita på tekniken, de jobbar hårt på att få oss att lita på den. Och vad händer när en förare litar på autobromsen tror du? Jo, det uppenbara händelseförloppet är att föraren då sitter och litar på autobromsen och interagerar med sitt fordon på annat vis än om hon inte litat på tekniken. Hon sliter förstås fram mobilen.

Detta är vad som händer ty det är helt mänskligt. Dessutom är det vad de vill skall hända: För annars får de inte sin teknik testad. Den testas på oss så att den är funktionell till dess autonoma fordon gör entré. Vi är bara försökskaninerna.

.

.

#7
2019-01-25 18:51

Snurigt! Min erfarenhet är att den som kör har ansvaret. Jag har inte någon enda gång hört att jag kan lita på autobromsen.

#8
2019-01-25 19:35

Suck och dubbelsuck. Det finns väl ingen hjäkel som litar på autobromsen utan den bara finns där utifall att.

#9
2019-01-28 10:53

@ Gunnar Lindberg & mso 1000

Läs artikeln ovan. Det är tillverknas mål att vi skall lita på deras teknik. Och folk gör det.

.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.