Nästa artikel
Sex av tio skulle inte stanna för att hjälpa till
Nyheter

Sex av tio skulle inte stanna för att hjälpa till

Publicerad 19 juli 2018
En ny undersökning visar att en majoritet av svenskarna inte skulle stanna för att hjälpa en medtrafikant.
Det är Goodyear som beställt en undersökning i ämnet trafiksympati av YouGov, strax över 1 000 personer fick svara på frågan "Om du befinner dig i trafiken, skulle du stanna och hjälpa en medtrafikant som fått motorstopp vid sidan av vägen?" Resultatet blev som följer.

20181907105417.jpg?itok=SsxxhLBu

Om du fick motorstopp är det alltså en minioritet som skulle stanna och hjälpa till, tyvärr en negativ trend då tidigare års siffra var 47 procent. Bäst chans för hjälp har man i norra Sverige. Undersökningen är en del av Goodyears arbete med Vägens Hjälte där personer som gjort fina insatser i trafiken prisas. 

– Många ute på vägarna antar ofta att folk redan fått hjälp och tänker därför att det inte är nödvändigt att stanna. Att i princip alla har mobiltelefoner och kan ringa och be om hjälp tror vi också spelar in i att många inte stannar för att hjälpa en medtrafikant. Vi får dock inte glömma alla vänliga själar därute som faktiskt gärna hjälper andra och det är dessa vi vill lyfta fram med denna tävling. Alla hjälpsamma gester leder till ett bättre klimat i trafiken och det vill vi uppmuntra till, säger Sofia Koski, Nordisk marknadschef på Goodyear.

Diskutera: Vilka fina gester i trafiken har du sett? 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2018-07-19 11:29
bgl

Vi ska bara vara glada för att majoriteten följer Polisens rekommendation att vara avvaktande till att stanna i liknande situationer!

#2 • Uppdaterat: 2018-07-19 11:33
Hackenbush

Förekommer mycket pirater på vägarna, och skall man stanna så får man göra det på egen risk. Det är inte många som vill riskera att hamna i en tråkig situation.

#3 • Uppdaterat: 2018-07-19 11:58
N-iklas

Det är en fråga för regeringen och riksdag, om man har orsak att vara rädd ute på vägarena så är det politikerna som bär ansvaret för att det blivit så och man bör klaga på dem i första hand.
Ett misskött samhälle fixar man inte med "kampanjer".

#4 • Uppdaterat: 2018-07-19 13:05
Styrbjörn

Det är tråkigt att folk inte vågar stanna längre, men majoriteten av svenska folket vill ha det så. Annars hade dom röstat på något annat vis.

#5 • Uppdaterat: 2018-07-19 13:09
L. Mäkinen

Nog stannar jag om det finns praktiska möjligheter till det. Vid ett tillfälle behövde den nödställde bli av med några skinnjackor han hade visat på en utställning och kunde inte ta med dem på flyget hem. Han sa att det var jättebra pris där och då.

#6 • Uppdaterat: 2018-07-19 13:55
erikivan72

Det där med att stanna beror väldigt mycket på när, var och hur. När är det? Var är det? Jag stannar absolut om någon fått stopp i Norrlands inland, men kanske inte lika gärna på motorvägen alldeles utanför Örebro. Hur? Hur står bilen? Vilken bil är det? Vilka personer står bredvid bilen? Gamla tant Asta stannar jag garanterat för, men kanske inte för en kille i 25-års åldern.

#7 • Uppdaterat: 2018-07-19 15:49
Henrik-Andersson

Vad fasen är detta för undersökning ?. Polisen går ju ut med kampanjer om att man ska vara försiktig. Dessutom har alla mobiltelefoner idag och kan ringa på assistans, om det inte är en olycka ska man vara försiktig med att hjälpa till, risken är stor att man blir rånad. Bättre i så fall att ringa polisen och berätta att en bil står på motorvägen etc.

Snarare visar detta på att bilister tagit del av polisens varningar (och att folk tagit lärdom av andras misstag som de läst om i media).

#8 • Uppdaterat: 2018-07-19 16:03
Svenne60

Ganska hemskt att vi lever i ett samhälle där det inte är säkert att stanna för hjälpbehövande. Det gäller att ha en fungerande mobiltelefon med sig, särskilt om man är sjuklig, annars kan man dö vid vägkanten vid motorstopp när alla kör förbi. Men det går att bedöma situationen i någon mån själv anser jag, t.ex. en ensam kvinnlig pensionär är förmodligen "riktig". I många fall går det att se om det ev. kan handla om vägpirater. Då är det bara att gasa på och ringa polisen.

#9 • Uppdaterat: 2018-07-19 16:16
pinjong

Att ringa polisen för ett observerat "motorstopp" tror jag inte på. De har inte tid att bry sig. Bättre att bara göra som de flesta andra och bara köra vidare. Vill någon stanna och bli rånad trots all information så får de. Ett fritt land osv.

#a • Uppdaterat: 2018-07-19 16:22
Focus

Även i fallet med "skinnjackor" är möjligheten att man blir blåst ganska stor. Skinn är inte skinnimitation, fråga i så fall om du får hålla cigarettändaren intill jackan. Resultatet blir tydligt. Skämt åsido, det finns ingen anledning att stanna om man har mobiltelefon med och det har de flesta, för ingen kan vara utan den moderna efterföljaren till "suttefilten" idag.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.