Bild
Nästa artikel
Schumacher ansikte för bilsäkerhet

Schumacher ansikte för bilsäkerhet

Nyheter

På bana kör han 300 km/tim, nu engageras Formel 1-föraren Michael Schumacher som ambassadör för FN:s stora säkerhetskampanj.

I genomsnitt omkommer 30 000 människor varje dag i trafiken. På ett år blir det 1,3 miljoner döda.

För att kapa den siffran lanserar nu FN säkerhetskampanjen ”Decade of action for road safety” som ska pågå mellan 2011 och 2020. FN hoppas skapa politiskt engagemang som i förlängningen leder till ökad trafiksäkerhet och färre döda.

Frontfigur för kampanjen blir sjufaldige Formel 1-mästaren Michael Schumacher. När den europeiska delen presenterades vid EU-parlamentet i Strasbourg var Schumacher på plats för att lansera ett mobiltelefonspel som uppmärksammar nya säkerhetssystem.

– Jag hoppas att jag kan nå fram till bilköparna, att förmå dem att beställa sin nästa nya bil med dessa nya tekniska hjälpmedel, sa Schumacher vid framträdandet.

– Dessa funktioner som finns tillgängliga i dag hjälper oss förare att observera det vi förare kanske missar. På så sätt kan vi tillsammans rädda många liv.

Diskutera: Vad tycker du om FN-kampanjen?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Raymond K
2011-05-18 12:12

Folks slapphet när det gäller koll i trafiken är ju ett mönster som är svårt att bryta.
Som exempel kan jag nämna en mindre krock jag var med om för några år sedan. Jag körde på en huvudled och en bilist från en anslutande mindre väg skulle svänga ut till vänster, jag kom från höger sett från den andra bilistens ögon. Jag körde både på huvudled och kom alltså från höger. Kvinnan som skulle köra ut på huvudleden tittade bara åt vänster (och där var fritt) och såg alltså inte mig och körde ut på huvudleden och rakt in i min bilsida. Kvinnan som körde på mig hade dessutom ett litet barn liggande i baksätet utan barnstol eller något skydd. Hon skulle "bara" bort till dagis. Som väl är var krocken inte så allvarlig att barnet skadades det blev lite plåtskador och jag hade ont i nacken en vecka.
Hur ändrar man det beteendet som den kvinnan hade?

#2
2011-05-18 14:46

Att inte spänna fast sitt barn, oavsett resans längd, är oförsvarbart! Men sen är det ju "tyvärr" så att vi alla är människor, och att fela är ju som bekant mänskligt. Jag tror ingen med gott samvete kan påstå att han/hon aldrig bidragit till att en farlig situation uppstått i trafiken. Jag har själv gjort det, trots att jag försöker vara en så säker förare som möjligt. Det händer att man gör missbedömningar eller inte uppmärksammar någon detalj som kan visa sig avgörande. Det gäller att vara medveten om det, och försöka förutse det oförutsägbara.

#3
2011-05-19 20:00

Jag har aldrig förstått hur någon kan tro att det gör mindre ont att krocka efter 500 meter än efter 500 km.

#4
Raymond K
2011-05-22 10:50

amoc!
Att göra fel ibland och inte vara uppmärksam kan alla råka ut för men att inte se till så sitt barn är skyddat och sitter i barnstol är ett beteende som inte kan accepteras. Detta är ren slöhet eller att inte tänka längre än näsan räcker.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.