Nästa artikel
Scania satsar på batterifabrik och solcellsbilar
Nyheter

Scania satsar på batterifabrik och solcellsbilar

Publicerad 8 september 2023 (uppdaterad 15 september 2023)
Med ett ”solcellssläp” hoppas Scania kunna kapa förbrukningen i framtidens lastbilar. Dessutom invigs en ny batterifabrik.

Lastbilstillverkaren Scania har invigt en ny batterifabrik i Södertälje för att klara efterfrågan på nya ellastbilar.

– Vi har hittills handbyggt vår elektriska bilar i relativt små volymer. Nu kommer vi kunna skala upp, beroende på efterfrågan naturligtvis, och i den bästa av världar kan hela Södertäljefabriken bara producera batterielektriska fordon i framtiden, säger Scanias vd Christian Levin till Ekot.

Fabriken är en jätteinvestering på 1,5 miljarder kronor som skapar omkring 550 jobb. Battericellerna, som är framtagna specifikt för lastbilar, tillverkas av Northvolt i Skellefteå och monteras i större moduler i Södertälje.

Scanias nya batterifabrik är belägen vid E4:an och har kostat 1,5 miljarder kronor.

Vid sidan av batterifabriken har Scania också visat upp en hybridlastbil där batteriet kan laddas upp av 100 kvadratmeter solceller på släpets tak och sidor. Den ska nu testas på allmän väg.

Solcellerna ger enligt Scania en elkörsträcka på upp till 500 mil per år när den körs i Sverige. I länder med fler soltimmar blir det mer än så.

– Bränslet är i dag en ökande kostnad för alla åkerier. Allt vi kan bidra med för att sänka denna kommer hela samhället gynnas av på sikt, säger Daniel Sandh, vd för Eksjö Maskin & Truck som är med och testar tekniken.

Mer om tekniken
  • Lastbilen är en laddhybrid med systemeffekt på 560 hk.
  • Lastbilens 18 meter långa släp har 100 kvadratmeter solcellspaneler.
  • Panelerna beräknas leverera 8 000 kWh per år när de används i Sverige. Dragbilen har en batterikapacitet på 100 kWh och släpet har ytterligare 200 kWh.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.