Nästa artikel
Scania om ellastbilar: ”Går fortare än vi trodde”
Nyheter

Scania om ellastbilar: ”Går fortare än vi trodde”

Publicerad 8 november 2021
Scania har lagt om och snabbat på planerna för eldrivna lastbilar. Redan nästa år kommer långtradare med eldrift.

Scania ska snabba på lanseringsplanerna för helt eldrivna lastbilsmodeller. Det säger företagets vd Christian Levin i en intervju med Sveriges Radio.

– Utvecklingen går faktiskt fortare framåt än vi trodde. Vi ser att redan framåt år 2023 kommer vi kunna se tunga långtradare gå helt elektriskt.

Den tidigare planen var att lansera helt batterieldrivna lastbilar några år senare. Det är framför allt batteriutvecklingen som gått snabbare än förväntat, och Scania hade även fel när det gäller batteriernas livslängd.

– Vi hade också tänkt oss att de här battericellerna kommer inte hålla speciellt många år utan man kommer att få behöva byta. Men det har vi fått revidera. Det är nu goda chanser att batterier håller lika länge som fordonen, säger Christian Levin till Ekot.

Scania har visat upp en batterieldriven lastbil för korta och medellånga rutter med ett batteripaket på 165 eller 300 kWh och räckvidd på upp till 25 mil. Det finns även en laddhybridmodell med batteripaket på 90 kWh och elräckvidd på upp till sex mil, och Scania tittar även närmare på bränslecellslastbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.