Nästa artikel
Saudisk oljejätte går in i Renaults nya motorbolag
Nyheter

Saudisk oljejätte går in i Renaults nya motorbolag

Publicerad 9 mars 2023
Tillsammans med en saudisk oljejätte ska Renault och Volvoägaren Geely bilda ett nytt bolag som utvecklar nya förbränningsmotorer.

Flera biltillverkare har planer på att dela upp verksamheten i olika delar – en för elbilsutveckling, och en för att fortsätta med förbränningsmotorer. En av dem är Renault.

Nu har Saudi Aramco, en oljegigant som sitter på en av världens största oljereserver, tecknat avtal om att bli minoritetsägare i Renaults nya bolag som ska bildas tillsammans med Volvoägaren Geely.

Företaget ska helt fokusera på att utveckla förbränningsmotorer och hybriddrivlinor och oljejättens investering kommer enligt Geely ”stötta tillväxten för företaget och bidra med forskning och utveckling”.

Geely siktar på att företaget ska leverera över fem miljoner motorer och växellådor till bilar med förbränningsmotorer per år. Till företagets förfogande står 17 fabriker och fem utvecklingskontor.

Daniel Li som är chef för Geely Holding Group beskriver företaget som ett ”globalt ledande och hållbart drivlineföretag”. Han specificerar inte exakt vad som blir ”hållbart” med företagets verksamhet, men Renaultchefen Luca de Meo uppger att det finns planer på både syntetiska bränslen och vätgas i framtiden.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 11 mars 2023 Det kan du lita på John2008
  • 11 mars 2023 J.L skrev: Kina och Saudi,…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.