Nästa artikel
Salamander äventyrar Volvos batterifabrik
Nyheter

Salamander äventyrar Volvos batterifabrik

Publicerad 12 september 2022 (uppdaterad 13 september 2022)
Fordonsjätten vill etablera sig i Mariestad – men där finns också ett skyddat litet vattendjur som kan ställa till det.

I augusti 2022 kom nyheten att Volvos lastbilsavdelning ska investera i en ny batterifabrik i Sverige, för att garantera tillgången till sina eldrivna modeller. 2030 har lastbilstillverkaren som mål att 35 procent av produkterna som säljs ska vara eldrivna.

Platsen man valt för batterifabriken ligger i Skaraborg nära Mariestad. Där hoppas Volvo kunna dra nytta av närheten till produktionsanläggning i Skövde, som tillverkar elektriska drivlinor.

Men nu har projektet stött på patrull. Enligt P4 Skaraborg finns det indikationer på att den tilltänkta platsen för batterifabriken även hyser den strikt skyddade arten större vattensalamander.

– Både individerna i sig, samt deras fortplantningsområden och viloplatser, är skyddade. I det tilltänkta industriområdet, där Volvo vill bygga sin batterifabrik, ligger en skogsdunge med en damm där det finns större vattensalamander, skriver Linnea Söderberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i ett mejl till Vi Bilägare.

Hon berättar att en inventering behöver göras för att undersöka hur många vattensalamandrar som finns i området, samt hur de använder skogsdungen och dammen. Om det framkommer att de använder dammen för fortplantning och skogsdungen som rastplats, anses området som skyddat och förbjudet att förstöra. Då krävs dispens från artskyddsförordningen och en ansökan ska skickas in till Länsstyrelsen. För att få dispens krävs bland annat att det inte finns någon annan lösning för åtgärden eller att dispensen behövs av tvingande skäl som har ett överskuggande allmänintresse.

– Länsstyrelsen prövar sedan ansökan. Handläggningstiden är 3-6 månader, säger Linnea Söderberg.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 12 september 2022 Guran - men det förekommer…
  • 12 september 2022 Pi skrev: Tja, ser i o f s…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.