Bild
Nästa artikel
Säker körning ger försäkringsrabatt

Säker körning ger försäkringsrabatt

Nyheter

Den som kör säkert kan få upp till 30 procent rabatt på premien. Försäkringsbolaget If lanserar nu en app som mäter hur säkert du kör.

Tycker du att du kör bättre än de flesta så kan du nu få svaret på hur det ligger till. Försäkringsbolaget If lanserar nu appen SafeDrive, som mäter hur säkert du kör, till iPhone. Om du kör säkert kan det innebära upp till 30 procents rabatt på försäkringspremien.

Idén är dock inte unik. Vi Bilägare rapporterade i höstas att Folksam i samarbete med Trafikverket utvecklar en funktion som mäter om du håller tillåten hastighet, något som kan resultera i rabatt på försäkringspremien. Utrustningen ska lanseras 2014.

Om föraren följer den lagliga hastigheten eller inte är en faktor som även ingår i Ifs app. Dessutom mäts bland annat accelerationer och inbromsningar. Föraren startar appen när resan påbörjas och får poäng beroende på hur trafiksäkert han eller hon har kört.

Unga har mest att vinna
I dag baseras försäkringspremien bland annat på ålder, bil och bostadsort. För den som annars skulle få en högre premie kan appen löna sig ekonomiskt.


– Mest att vinna har unga förare som normalt sett ligger högre i pris, de kan sänka sin premie rejält. Men även övriga kunder kan tjäna på att använda appen, eftersom man själv kan påverka sin premie och slippa betala för andra som kör mer riskfyllt, säger Helén Waldengren, projektledare på If.

Den som kör osäkert behöver dock inte oroa dig för att få påslag på premien. Appen kan användas anonymt och möjligheten att få rabatt dyker upp först när användaren anmäler sitt registreringsnummer. Användaren måste sedan köra 200 kilometer under två veckor, där appen används under minst hälften av resorna.

Appen If SafeDrive finns i App store och är kompatibel med iPhone 4, 4S och 5.

Diskutera: Hur ser du på att en app påverkar premien?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Leif Larsson
2013-03-26 15:32

Vill varna för försäkringsbolaget i nedanstående länk från TV.

http://www.teknikensvarld.se/2013/03/26/39081/ar-begagnatforsakringar-bara-bluff/

#2
2013-03-26 16:40

Har man haft försäkring i många år, utan att vara inblandad i något som borde väl det räcka. En app?
Att köra 20 mil på 2 veckor, varav 10 mil med appen säger inte ett jota om föraren. 70 km/h på motorväg med farthållaren i klarar även en apa

#3
2013-03-26 17:11

Håller helt med 1storstark.

Tack för varningen, Leif.

#4
2013-03-26 17:22

Ja, har man t.ex. mer än 25 års prickfri körning så borde det ju säga mer än 10 mils körning under två veckor...

Hur hanterar appen de sträckor som har variabel hastighet?

#5
2013-03-26 18:18

Vilken humor. Att ens lansera sånthär skit säger rätt mycket om försäkringsbolaget.
Att ens efter 20 mil påstå något om någon som förare baserat på en app som mäter lateral acceleration endast.. det är ju bortom allt som är mörker och idioti.
Sånthär gör man för att någon VD eller tekniskt ansvarig tycker att försäkringsbolaget ska verka för att vara i "framkant".
Bah. Jag är för progress och skulle eventuellt tänka mig något som säker min försäkringspremie som är kontinuerligt installerat i bilen.
Problemet är att såna manicker är för dyra och motiverar inte försäkringspremiekostnaden.
Så lägg ner hela idén tills bilen själv kan tala om hur man kör. Allt data finns ju redan där snart. Så varför inte utnyttja det isf?

#6
2013-03-26 21:54

Det måste ha blivit något fel. Nyheten skulle släppas nu på måndag.

#7
2013-03-27 07:02

Ingo S: Självklart! Så dumt av oss och alla gick vi på det!

#8
Rex Mundi
2013-03-27 07:54

Vill spinna vidare på Hultarns kommentar om variabla hastigheter och lägga till felaktiga GPS-data. Jag kör rätt mycket i Mälardalen och ned till Skåne och allt däremellan. Det händer rätt ofta att min alltid uppdaterade Greta (GPS=Greta Pratar Skit) larmar om att jag överskrider gällande hastighetsgräns. Det handlar om gamla 50- 70- och 90-sträckor som sedan flera år tillbaka är "uppskyltade" till 60, 80 respektive 100. Vet inte om detta gäller alla GPS-fabrikat och kartsystem, men min Greta har i alla fall noll koll. Hur kommer försäkringsbolagen att agera i dessa fall?

#9
2013-03-27 13:16

Vilka unga har 25 års prickfri körning bakom sig? De, om några, kan sänka försäkringskostnaden genom säker körning. Dessutom minskar de risken att skadas eller skada andra i trafikolyckor.

#10
Rex Mundi
2013-03-27 14:51

Hade dyngsäcken i länken nedan brytt sig om lägre försäkringspremie? Jag tvivlar. Snarare trodde nog fanstyget att han var odödlig och oövervinnlig - en slags dansk Björn Ranelid av yngre årsmodell. Låt vara att delinkventen i detta fall var dansk, inte svensk, men ärligt talat tror jag inte att det spelar någon roll. Svenskar, nysvenskar, danskar, nydanskar har i princip samma problem i tonåren - överskott på testosteron, överdriven självkänsla och blytung högerfot på fel pedal. Inför skyltning (L eller liknande) i fem år på bilar som framförs av nyblivna körkortsinnehavare och ålägg dem extra hårda hastighetsrestriktioner som renderar i kännbara straff när de trampar i klaveret. I Ranelids fall bör körkortet dras in permanent.

http://www.expressen.se/kvp/man-korde-ihjal-bebis---hade-nyss-fatt-korkort/

#11
2013-03-30 16:42

Håller man i ratten som i bilden ovan ska det i alla fall vara 50 % ökad försäkringspremie!

#12
2013-03-30 17:20

Att mäta hur en bilist accelererar eller bromsar är väl för höge farao inget mått på hur säkert han kör?
Detta är inget annat än ett förtäckt försök till att kolla hur bilister håller lagstadgad hastighet och inte ens detta är ett mått på hur säkert man kör.
Hur bra är en bilist som håller 80km/h exakt där det är 80 tillåtet och sedan struntar i att lämna företräde vid en korsning och kör rätt ut?
Detta är ren idioti.

#13
2020-03-11 12:44

Kan väl tycka att det är okej att ge rabatt om man sköter sig under längre tid. Det ska löna sig att vara försiktig och inte ta risker. Brukar ofta kolla efter rabatter hos https://www.spogly.se/ inte bara på frösäkring utan även på andra tjänster när det gäller min bil.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.