Nästa artikel
Saabs fastighetsaffär i hamn
Nyheter

Saabs fastighetsaffär i hamn

Publicerad 7 juli 2011 (uppdaterad 7 juli 2011)
Sista pusselbiten i Saabs fastighetsaffär är på plats. Regeringen säger ja till försäljningen av tillverkarens fabrikslokaler.

Regeringen gav på torsdagen klartecken till Saabs fastighetsaffär. Beskedet innebär att ett konsortium under ledning av Hemfosa köper 50,1 procent av aktierna i fastighetsbolaget Saab Automobile Property.

Därmed får Saab loss 255 miljoner kronor, en förstärkning i kassan som kan användas till att betala skulder till leverantörer och återstarta produktionen. I fortsättningen kommer Saab att hyra fabrikslokalerna. Enligt kontraktet betalar den krisdrabbade tillverkaren ingen hyra under det första året som hyresgäst.

Tidigare den här veckan har fastighetsaffären godkänts av Riksgälden och Europeiska investeringsbanken, EIB. Affären innebär att Saabs möjlighet att låna pengar från EIB minskar med 1,1 miljarder kronor eftersom bankens säkerhet reducerats. Hittills har EIB betalat ut två miljarder kronor till Saab. Ytterligare 584 miljoner kronor finns kvar att låna.

Saab hoppas nu att produktionen i Trollhättan kan återupptas under nästa vecka. Företaget har sedan förra veckan stärkts av pengar från en kinesisk bilorder, lån från fonden Gemini och nu av försäljningen av fastigheterna.

Diskutera: Vad tror du om Saabs framtid?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-07-12 11:45
saabnisse

Än har de inte fått fram alla pengar som går åt till leverantörerna, men det räcker till en avbetalning av skulderna.
Att leva på att sälja fastigheter går inte i längden om det inte är såna man producerar!

Nej nu gäller det att snabbt få igång full produktion av bilar i augusti så att det börjar komma in pengar för dessa också.

Men det gäller ju också att återfå kundernas förtroende och att hitta nya kunder förutom de rena Saabentusiasterna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.