Bild
Nästa artikel
Saabdesigner bakom ny superbil

Saabdesigner bakom ny superbil

Nyheter

Shelby Supercars nya fartvidunder Tuatara har nu debuterat. Ansvarig för formgivningen: Saabs designchef Jason Castriota.

År 2007 slogs fartrekordet för serieproducerade bilar av Ultimate Aero TT från den amerikanska tillverkaren Shelby Supercars. Rekordnoteringen var 412 km/tim.

Tre år senare, 2010, förpassades det rekordet till historieböckerna när Bugatti Veyron Super Sport slog till med en toppfart på smått osannolika 431 km/tim.

För att kunna mäta sig med den hastigheten har Shelby Supercars tagit fram helt nya modellen Tuatara. En V8-motor på sju liter som ger 1 350 hästar skvallrar om ambitionerna.

Ett sådant kraftpaket måste förstås vara exceptionellt hal, med lågt luftmotstånd. För att åstadkomma det anlitades Jason Castriota för att utveckla en aerodynamiskt optimerad kaross.

Castriota är i dag designchef för Saab Automobile, med ansvar för nästa generation 9-3. På bilmässan i Genève tidigare i år presenterades hans första insats, konceptbilen Saab Phoenix.

Amerikanen Castriota har tidigare arbetat för italienska designhuset Pininfarina och varit med och ritat prestigeprojekt som Ferrari 599 GTB Fiorano och Maserati GranTurismo. Han har också haft huvudansvaret för flera exklusiva modeller, till exempel Ferrari P4/5.

Diskutera: Vad tycker du om Jason Castriotas design?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
Pulu
2011-08-19 16:46

Jaja, den ser ju riktigt häftig ut, en fullträff!
Men så är det inte en saab heller...

Undrar om han får ut sin lön så att han inte byter jobb igen?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.