Nästa artikel
Så står sig nya Kia EV6 GT mot konkurrenterna
Nyheter

Så står sig nya Kia EV6 GT mot konkurrenterna

Publicerad 8 april 2022 (uppdaterad 8 april 2022)
Kia EV6 GT ska locka med mycket prestanda för pengarna. Så här står sig elbilen mot de tuffaste konkurrenterna.

Kia har släppt fler siffror och specifikationer för märkets starkaste modell hittills. Det handlar om elbilen Kia EV6 GT som nu går att beställa. De första leveranserna sker mot slutet av året.

GT-versionen av Kia EV6 är fyrhjulsdriven som standard och har betydligt högre effekt än standardversionen. Framtill finns en elmotor på 218 hk och baktill har elmotorn 367 hk. Systemet ger totalt 585 hk och 740 Nm.

Accelerationen till 100 km/tim går på 3,5 sekunder och räckvidden landar på strax över 42 mil. Precis som vanliga EV6 kan även GT-modellen ladda med en effekt på upp till 239 kW, även om långt ifrån alla laddtillfällen kommer upp i den effekten.

Kia EV6 GT skiljs även ut med bättre bromsar och styrning, annorlunda hjulupphängning, elektronisk differentialspärr, 21-tumsfälgar, skålade sportstolar och ett särskilt GT-körläge. Dessutom finns ett särskilt driftingläge.

Tuffaste konkurrenterna på den svenska marknaden lär Ford Mustang Mach-E GT och Tesla Model Y Performance bli. Kia ska visserligen vara något snabbare i starten och kunna ladda snabbare, men räckvidden blir kortare. Teslan är dessutom imponerande snål och lätt.

Priset för Kia EV6 GT ligger på ungefär samma nivå som för Tesla medan Ford är 165 000 kr dyrare.

Vi har också jämfört siffrorna för två betydligt dyrare elbilar: Audi e-tron S och BMW iX M60. De kan visserligen leverera betydligt mer vridmoment och BMW:s räckvidd imponerar, men de är långsammare och betydligt dyrare. Audin är dessutom besvärande tung och törstig.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 9 april 2022 Ja exakt, 600k är en risk…
  • 9 april 2022 Mc Värdefallet var och är ju…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.