Nästa artikel
Så skaffar du miljömärket
Nyheter

Så skaffar du miljömärket

Publicerad 7 januari 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
Den förste januari 2008 infördes de tre första miljözonerna i Tyskland i
Berlin, Köln och Hanover. Dessa gröna zoner betecknas med särskilda vägskyltar. Med början i mars 2008 inför fler tyska städer samma regler. Alla fordon som kör in i en miljözon - oavsett om de registrerats i ett annat land eller inte - måste kunna visa upp miljömärke. Märkena har obegränsad giltighet för det enskilda fordonet i samtliga tyska miljözoner.
För att vara behörig för ett miljömärke måste fordonet registreras i hemlandet och uppfylla vissa villkor enligt valideringen av nyckelnumret i fordonsregistreringen.

Internetportalen på http://www.green-zones.eu erbjuder omfattande information om tyska miljözoner på 13 språk, bland annat franska, polska, svenska, holländska och turkiska. På hemsidan är det enkelt att beställa miljömärken för fordon med icke tysk europeisk registrering.

Besökare som tänker resa i Tyskland kan beställa märket med kreditkort i hemlandet före resan. Avgiften är 29,90 euros för fordon med EU-registrering och 39,90 euros för fordon med registrering i europeiska länder utanför EU, av vilka många även är behöriga för märkena.

Enligt vad ledningen för Climate Company observerat är godkännandet av fordonsregistreringsdokument en komplicerad process som behandlas ett ärende åt gången och innebär betydande kostnader, vilket gäller även informationsportalen. Naturligtvis kan turister och besökare ansöka om märket hos en behörig bilmekaniker i hemlandet före resan. Dock i skrivande stund känner Climate Company inte till någon lokal tjänst för utländska fordon, vilket i vilket som helst innebär förseningar och är nästan ogenomförbart på helger.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2008-07-10 13:14
Anna Skiöld (ej verifierad)

Hej!
Vet ni hur lång tid det tar för att få hen dekalen? Är det någon idé att göra detta över nätet eller är det bättre att fixa på plats eftersom vi kommer in i Tyskland 080807?
Tacksam för svar.

#2 • Uppdaterat: 2009-03-12 18:46
ola holm (ej verifierad)

där la jag och min familj locket på för en berlin tur till sommaren !

#3 • Uppdaterat: 2010-06-30 21:24
Ingvar Rydin (ej verifierad)

Behövs det miljömärke i Tyskland när man kör en etanolbil?

#4 • Uppdaterat: 2010-07-07 19:47
Mikael (ej verifierad)

Det är billigare att köpa märket i tyskland på bilprovningarna TUV där kostar det bara 5 euros.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.