Nästa artikel
Så maxar du bilens värde
Nyheter

Så maxar du bilens värde

Publicerad 21 mars 2018 (uppdaterad 21 mars 2018)
Våren är högsäsong för bilförsäljning. Här kommer tips på hur du får ut mesta möjliga när du säljer din gamla pärla.
När våren kommer ökar inte bara temperaturen utan också försäljningen av begagnade bilar. E-handelsbutiken Mekster delar med sig av enkla medel som kan bidra att höja värdet på bilen när det är dags att sälja:   
  • Tvätta och städa bilen noggrant. Första intrycket är viktigt och en ren bil signalerar att de är en välvårdad bil man har framför sig. Glöm inte heller bort att rengöra insidan av bilen, både säten, golv och vinyl ska vara rena och fria från fläckar. Läs Vi Bilägares test av avfettning och bilvax.
  • Se till att bilmattorna är fräscha, rengör dem med hjälp av högtryckstvätt. Om de fortfarande ser glåmiga ut efter tvätten kan de vara värt att investera i ett par nya inför försäljningen. Vi Bilägares test av högtryckstvättar.   
  • Rengör däck och fälgar. Även om dina däck är i riktigt bra skick så kan bleka och gråaktiga däck signalera att det finns torrsprickor i däcken. Använd däckglans för att ge däcken en svart skinande yta och förhindra framtida torrsprickor. Glöm inte heller att rengöra fälgarna med fälgrengöring. Vi Bilägares test av fälgrengöring.
  • Eliminera dålig doft. En bil som luktar dåligt kommer med största sannolikhet skrämma bort spekulanter. Om doften inte försvinner efter att du städat bilen kan du använda en bakteriedödandespray för att neutralisera oönskade dofter och därefter sätta upp en doftgran med fräsch och diskret doft. Se bara till att ta bort doftgranen innan de är dags att visa upp bilen. Vi Bilägares test av textilrengöring och bildammsugare
  • Åtgärda trasig utrustning. Potentiella köpare brukar testa så att din bils utrustning fungerar som t.ex. AC och bilstereo. Om de inte fungerar kan du räkna med att de vill pruta på priset. Se därför till att laga trasig utrustning innan du säljer den.
  • Dragkrok är för många bilköpare ett måste och de är ofta villiga att betala mer för en bil med dragkrok. I flera fall lönar det sig att montera på dragkrok på bilen innan du säljer den. Detta gäller framförallt på kombi och SUV men desto mindre på små bilar.
  • En nybesiktad bil utan anmärkningar och en noggrant ifylld servicebok skapar trygghet hos potentiella köpare. Se därför till att alla papper är på plats och kan visas upp.  
  • Många bilköpare kollar motoroljan. Om oljan är väldigt mörk och skitig så ger det ett dåligt intryck av hela bilen. En nybytt motorolja ger däremot intrycket av att du som säljare regelbundet tagit hand om din bil. Att byta olja och oljefilter innan bilförsäljning lönar sig i princip alltid och brukar dessutom fungera som ett bra motargument i prutningssituationer.
  • Ta bra bilder när du lägger upp din bilannons och gärna från flera olika vinklar. Tänk på att du konkurrerar med flera andra som säljer sin bil begagnat. Se därför till att du sticker ut med bra bilder.
  • Skriv bra och ärlig annonstext. Skriv en informativ text och undvik att vara allt för detaljerad. Kontrollera stavfel innan du lägger upp annonsen. Ljug inte heller i annonstexten, ärlighet lönar sig alltid i längden.
Diskutera: Har du något bra tips på vad man kan göra för att få bra betalt när bilen ska säljas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.