Bild
Nästa artikel
Så många fastnade i poliskontroller

Så många fastnade i poliskontroller

Nyheter

I mitten av mars genomförde polisen en nationell trafikkontrollvecka med fokus på drograttfylla. Här är resultatet.

Vecka 11, den 12-18 mars, var det extra många poliser ute i trafiken. Detta för att göra stickprov i syfte att upptäcka alkohol- och drogpåverkade förare. Under veckan genomfördes sammanlagt 55.000 kontroller över hela landet, enligt polisens sammanställning.

Av de bilister som stoppades visade det sig att 171 personer var rattfulla och 261 misstänktes ha droger i kroppen. Det var alltså fler fall med droger iblandat än med alkohol. För misstänkt drograttfylleri fås inte resultatet direkt, som det gör i en blåskontroll för alkohol, istället måste blodprov lämnas.   

Under trafikkontrollveckan i år hittade polisen också narkotika i 121 bilar, vapen påträffades 11 gånger och stöldgods 13 gånger. Dessutom fann polisen åtta efterlysta och 13 personer som saknade rätt att vistas i landet.

Diskutera: Borde det göras fler trafikkontroller av polisen?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
2018-03-28 16:35

Retorisk fråga!

#2
2018-03-28 19:13

Sinnessjukt. Mer drogpåverkade än alkoholpåverkade. Inte för att det ena är bättre än det andra.
Och nära på en 1% av de testade föll för någon form av rattfylla. 1%! Vart hundrade bilist i trafiken...

Fan. Ut på vägarna poliser! I den här takten har ni avverkat skumrasket på några månader. Och kan de inte röra sig någonstans utan att bli kollade så sjunker brotten markant.

#3
2018-03-28 20:13

Och för hur många drogpåverkade kommer fartkamerorna att klara av att förhindra fortsatt färd?
Hur kan någon inom Transportstyrelsen på fullt allvar inbilla sig att plåtpoliser kan ersätta trafikgrupper på vägarna?
Nu måste politikerna verkligen ta tag i det här och se till att det blir en ändring, för tjugo år sedan fanns mer än tio ggr fler grupper på vägarna än idag!

#4
2018-03-28 20:14

De flesta med något under håret utom de som bestämmer inser hur illa ställt det är i trafiken. Eftersom man kan köra tusentals mil utan att se en polis eller ens en polisbil är det lätt att tro man klarar sig utan påföljd av de olika överträdelser man gör. Ingen tycks inse att reglerna finns för allas bästa. alla tycks ha egentillverkade regler. Självklart skall det finnas kontroll av de regler som finns annars kan ta bort dem och trafiken blir som i Ryssland, Gud förbjude.

#5
2018-03-28 20:21

Jag håller fast vid min åsikt att fler poliser i trafiken har liten eller ingen preventiv betydelse. Ungefär som dödsstraff för mord. De som använder droger eller har berusat sig funderar inte i normala logiska banor. i så fall skulle de ju aldrig tagit bilen oavsett vilken bevakning som finns på vägarna.

#6
2018-03-28 20:29

pinjong, det är ju inte enbart detta det handlar om.
De som tar droger kanske gör det även om det myllrar av poliser, men då kommer de inte så långt och ställer inte till lika mycket!
Det gäller att få bort så många drogpåverkade som möjligt från vägarna och det gör man inte med prat!

#7
2018-03-28 20:42

Visst saabnisse men hur många tog man på 55.000 kontroller. Man får anställa ett myller av poliser om det ska få någon reell effekt.

#8
2018-03-28 22:46

Andelen drogpåverkade förare är alltså i majoritet.
Wow! Inte helt otippat.

#9
2018-03-28 22:53

Merparten narkomaner kan räkna oddsen och vi har idag en väldigt stor del finpundare som håller upp en fin fasad där de jobbar och är med i olika sociala sammanhang.
Finpundarna utgör vad jag tror den största faktorn då de dagligen kommer undan med sitt bruk och till och med skapar sig en karriär på att boosta sig med stimulantia.
Fler poliser ute på vägarna och mobila analyslabb.

#10
2018-03-29 00:04

Det borde definitivt göras fler trafikkontroller av polisen! Men trots att jag var en del i trafiken mellan 12-18 mars såg jag inga poliskontroller.

#11
2018-03-29 09:56

Med tanke på resultatet, kanske man borde se över om detta kanske inte borde vara en stående verksamhet hela tiden. Fokus skall givetvis ligga på att ta fast drog och rattfyllerister. Dessa utgör stor risk för övriga trafikanter och om dessa skulle försvinna från vägarna, så skulle troligen antalet dödsfall minska också.

#12
2018-03-29 12:23

Är någon förvånad, moralen på våra vägar är i dag noll, ingen bryr sej längre, och det kommer inte att bli någon ändring till det bättre på mannaminne, min dotter blev rammad av en drograttfull 60 åring klockan 06:15 en torsdagsmorgon i oktober förra året när hon var på väg till sitt arbete, trots att han rammade 2 bilar smet han och körde vidare med ingen framruta, intryckt front och vä framskärm, lyckades köra nästan 3 mil innan polisen fick stopp på honom, tack vare att min dotter körde en modern säker bil, fick hon inga skador
och som tur var var hennes ettåriga son hemma, och jack russel voven satt i bur i kofferten och klarade sej också helt och hållet,TACK
GODE GUD, men tror ni att "grisen" fick nåt straff att tala om, nej då han kör säkert på våra vägar i dag igen.

#13
2018-03-29 12:38

Alla, så gott som, tycker att masskontroller av polisen är en bra idé. Några hundra drogmisstänkta och berusade personer ser ju bra ut. Men fick inte denna insats någon konsekvens alls för brottsbekämpningen i övrigt? Kunde polisen utföra masskontroller och ändå gå iland med sitt vanliga, otroligt viktiga, polisarbete? I så fall har de alldeles för lite att göra. Jag tror dock inte att så är fallet.

#14
2018-03-29 20:31

pinjong, brottsbekämpning i övrigt har litet att göra med trafikkontroller.
Några hundra drogmisstänkta och berusade personer kan ställa till med oerhört mycket skada och är naturligtvis väldigt viktigt att ta hand om och åtgärda.
Naturligtvis får det inte inkräkta på den kriminella brottsbekämpningen, men det är oftast inga problem, det är olika grupper som ibland jobbar tillsammans.

#15
2018-04-02 01:45

Jag kan inte svara för hur alla poliser gör, men när vi på min station har särskilda trafikveckor så utför vi något fler trafikkontroller och räknar ihop antalet böter, utandningsprov, rattfyllor m.m. Räknandet gör vi inte lika noga annars då ”pinnjakten” tack och lov är borta. Trafikarbetet är ett effektivt sätt att uppdaga andra typer av brott då många livsstilskriminella gärna åker bil,mc eller moped för att förflytta sig och frakta knark m.m. Det är därför viktigt att vi arbetar kontinuerligt på vägarna, men det finns mycket annat som ska hinnas med. Vi behöver helt enkelt bli fler poliser både i yttre och inre tjänst för att hinna med trafikarbetet. Ni som klagar över fler ”plåtpoliser” ska veta att dessa är effektiva när det gäller att få ner medelhastigheten på vissa platser. Om det skett ett grövre brott där man befarar att en misstänk lämnat i bil så kan även fartkamerorna aktiveras så att de fotograferar varje bil som passerar. Detta ökar möjligheten att identifiera gärningspersonen och se vart denne tagit vägen.

#16
2018-04-02 19:07

Farbror blå, du är lika blåögd som Trafikverket om du tror på plåtpoliserna.
Ingen och jag menar ingen behöver bry sig om en trafikkameror, det är i princip bara ärliga bilförare som bötfälls vid en passage i för hög hastighet.
Buset skyddar ansiktet på ett eller annat sätt eller finns det inga körkortsbilder som är jämförbara.
Och kameror är värdelösa på att hindra drogade och olagliga förare.
Ni måste bli fler på vägarna, ofta räcker en målad bil för att farten ska sjunka och det är avsevärt effektivare än kameror.

#17
2018-04-02 22:37

Ja Saabnisse det är sant att många undgår lagföring när de på olika sätt lurar kamerorna eller kör andras bilar vars ägare inte hjälper till och identifierar föraren. Vi får väl se om lagförslaget om ägaransvar klubbas igenom. Då får kanske skåpen ännu bättre effekt. Man får tycka vad man vill om de där skåpen, men de är här för att stanna. Man bör se kamerorna som ett komplement och inte en ersättning för riktiga poliser. Det kommer tyvärr ta flertalet år att få ut fler poliser på våra vägar då det inte vimlar av lämpliga kandidater som är villiga att utbilda sig till polisyrket. Det är nämligen inte något speciellt glassigt jobb som vissa verkar tro..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.