Nästa artikel
Så kör du säkert i jul
Nyheter

Så kör du säkert i jul

Publicerad 23 december 2013 (uppdaterad 23 december 2013)
Julhelgen är här och det innebär att många ger sig ut på vägarna för att besöka sina nära och kära. Så här undviker du olyckan.

Julhelgen innebär högre risk för trängsel och olyckor när många svenskar ger sig ut på vägarna för att ta sig till julfirandet. Därför är det viktigt att tänka på säkerheten, och det finns mycket som kan göras för att minska riskerna.

Enligt Renault Försäkring kan föraren vidta flera åtgärder för att ta sig till julfirandet välbehållen. Till exempel är det viktigt att kontrollera batteriet, oljenivån, bromsarna och lysen ofta. Dessutom är det en god idé att rengöra framrutan och se till att ha tillräckligt med spolarvätska.

Det är också viktigt att ha rätt lufttryck i däcken. När det blir kallare sjunker trycket, vilket innebär att man behöver 0,2 bar extra om man fyller på luft inomhus. Fyller man på utomhus ska man dock hålla sig till tillverkarens rekommendationer. Självklart ska man ha vinterdäck om det är snö, is, snömodd eller frost på vägen.

Håll avståndet
Eftersom bilarna är tungt lastade blir det extra viktigt att hålla avståndet i trafiken, då en tungt lastad bil lätt kan få sladd om man panikbromsar när det är halt. Det är också viktigt att starta i resan i god tid för att undvika stress, samt att hålla hastighetsbegränsningarna.

– Innan du ger dig ut i vintertrafiken finns flera tips att lägga på minnet för en säkrare körning. Till exempel bör man undvika både omkörningar och att bryta sig ut ur köer. Vid halt vinterväglag är det även viktigt att vara uppmärksam på hastigheten då det kan vara svårt att göra rätt bedömning vid en inbromsning. En tungt lastad bil kan också försvåra inbromsningen. Starta alltid i god tid, packa smart och håll avstånden, säger Anna Johansson, marknadsförare på Renault Försäkring.

Diskutera: Hur noga är du med säkerheten i jultrafiken?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2013-12-23 10:53
Hackenbush

Det som är skrivet ovan är ju självklarheter som varje bilförare borde känna till och ändå så struntar så många i att hålla avstånd och att köra i god tid och inte ha bråttom.
Det är alltid bättre att vara bortkommen och omkörd än omkommen och bortkörd.

#2 • Uppdaterat: 2013-12-24 15:22
saabnisse

Just det här med att hålla avståndet tycker jag är det allvarligaste.
Jag skulle önska att fler fått lära sig hur det var att göra en inbromsning från 100 km/t med en bil som klarade det på kanske upp till en kilometer!
Många militära skräpfordon från förr som ärvdes från de allierade hade just det problemet, som väl var gick få av dem så fort.
Men bromsarna var alltid lika usla.
Man lärde sig hålla avstånd till framförvarande!
5 sekunders lucka är det minsta för att köra säkert!!!

#3 • Uppdaterat: 2013-12-24 21:05
Peter i Sydney

Det säkraste alternativet är helt enkelt att stanna hemma och låta andra köra ihjäl sig.

#4 • Uppdaterat: 2014-01-02 15:49
Hackenbush

Jag irriterar mig på alla andra som är ute och kör, varför kan de inte stanna hemma?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.