Bild
Nästa artikel
Så klarar du av jultrafiken

Så klarar du av jultrafiken

Nyheter

Se bland annat till att bunkra upp med laddare och varma kläder.

Bildelskedjan Mekster delar med sig av sina bästa råd för de som ska ge sig ut med bilen under jul och nyår.
– Många tänker att en trafikolycka ändå aldrig kommer att inträffa för dem, men det finns inga frikort i trafiken. Med enkla medel är din bil redo för oförutsägbara händelser. Det absolut minsta du som bilist kan göra innan du ger dig iväg är att se över belysningen så att den fungerar och kontrollera att varningstriangeln ligger i tryggt förvar i bagageluckan. Se också till att vara ute i god tid om du har en tid att passa, det är när vi är stressade som flest misstag begås, säger Marcus Fredriksson, VD på Mekster.

Här kommer en checklista på saker som kan vara bra att ha i bilen om olyckan är framme:
  • Varma kläder är ett måste om bilen skulle bli stående. Vinterjacka, handskar och en varm mössa. Huvudet är den kroppsdel som ”släpper ut” mest värme så se till att det är skyddat mot kylan.
  • Om du skulle köra fast i en snödriva eller bli blockerad av en snövall är en spade en fantastisk sak att ha i bagageutrymmet. Det finns spadar som inte tar särskilt mycket plats så prioritera aldrig bort spaden för mer packning.
  • Startkablar eller batteriladdare bör du ha med dig i bilen under vintern om bilbatteriet inte skulle starta på grund av kylan.
  • Reflexer, gärna en reflexväst som gör att du syns riktigt bra i mörkret. Om du tvingas eller ofrivilligt stannar längs vägen se till så att du syns ordentligt om du måste kliva ur bilen.
  • Om en nödsituation skulle uppstå är det viktigt att du har möjlighet att ringa från din mobil, vilket kräver att batteriet är laddat. Ta därför alltid med en mobilladdare för 12 V eller en powerbank så du har möjlighet att ladda mobiltelefonen.
  • Rutor som är rena från snö och is är en självklarhet. Ingen blir nog förvånad över att en isskrapa och snöborste ska finnas med i bilen under julen och vinterns resor.
  • Om du skulle bli stående en längre stund se till att det finns något att äta och dricka som till exempel vatten, frukt, nötter och energikakor. Detta är absolut nödvändigt, framförallt om du har med dig barn på resan.
  • Om spaden inte är tillräcklig för att komma loss eller om bilbatteriet gett upp helt så behövs det finnas bogserlina i bilen. Då har du möjlighet att få hjälp av en annan bilist att ta dig loss eller bogsera dig till närmsta verkstad.
Diskutera: Vad är dina bästa råd till jul- och nyårstrafikanter?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#2
2017-12-20 15:00

Själv har jag assistansförsäkring. Har man inte det bör man ha reservhjul med sig i första hand. Sedan är det också klokt att ha de uppräknade prylar med också, utom möjligen batteriladdare. Jag har nämligen lite svårt att se situationen som kan löses med en batteriladdare.

#4
2017-12-20 16:47

Skippa reservhjulet och köp en burk med reservluft! Det sparar både plats och en hel del drivmedel under bilens livstid! Vissa 4-hjulsdrivna bilar kräver dessutom att alla hjulen är lika slitna och av samma sort. Hur många har tex ett vinterdäck i reserv? Dessutom, en

#5
2017-12-20 16:48

oops, där slant fingret på avtryckaren.. jag tänkte skriva att man kan ha några värmeljus och en ask med tändstickor och gärna en termos med varm dryck för barnen...Kör försiktigt!

#7
2017-12-20 18:11

En laddad mobil räcker och så ringer man efter assistans och idag så har jag assistansförsäkring.
Det enda jag ser till i vintertid är att kläder skodon finns med så att man klarar kylan och varselvästar.

#9
2017-12-20 19:28

Lars Holmberg. Jo men att jag kräver och lyckas i nio av tio...jag kan den gamla skolan där bilen var en Noaks Ark fylld med bra att ha saker för den tredje dagen efter att vi blivit kärnvapenbombade.
Jag har lagt hela detta åt sidan för att det skapar bara oro.
Bilen ska vara fin med ett minimum av gepäck och faktiskt att det händer inte ens en gång per tionde år att jag står som skeppsbruten.

#10
2017-12-20 21:55

Ta det lugnt och stressa inte!

#11
2017-12-20 22:28

Sen har vi frågan hur många som klarar att byta ett hjul i minus 10 på en isig mörk väg med hela bagagerummet fyllt med prylar som skall lastas ur för att komma åt domkraften som de aldrig sett förut och kunna sätta den i säker vinkel utan risk för att den viker sig eller halkar när hjulet är av? (om de ens får av bultarna som dragits med maskin ) Fast jag har klarat däckbyten på mindre än 2 minuter på rallysträckor väljer jag 100 ggr hellre en flaska med luft o geggamoja.

#12
2017-12-20 23:43

Det är märkligt att "Använd hjärncellerna" inte står högst upp på listan.

#13
2017-12-21 06:32

jultrafiken ... är det en annan trafik eller ..... vad är problemet?

#14
2017-12-21 10:50

Klart jultrafiken skiljer sig från andra tider på året. Det är mängder av folk som kör längre sträckor än de normalt gör och ofta i bilar som är fullastade med saker och folk. Det är en av anledningarna till att jag tycker man borde skrota julledigheten och ge folk extra semesterdagar istället.

#15
2017-12-21 21:09

Ge er inte ut i kostym och lågskor i snöstorm. Kan tyckas vara en dum uppmaning men vid varje snöstorm är det alltid någon som åker dit, i synnerhet stadsbor som skall ut på landet och kolla hur det ser ut.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.