Nästa artikel
Runes Bensin satsar på 40 laddstationer för elbilar
Nyheter

Runes Bensin satsar på 40 laddstationer för elbilar

Publicerad 28 mars 2023 (uppdaterad 28 mars 2023)
Runes Bensin har sin bas i Emmaboda, men är verksamma över hela Kronobergs och Kalmar län. Nu bygger företaget 232 helt nya laddpunkter på 40 platser i regionen.

Den lokala mackkedjan Runes Bensin har flera stationer utspridda i Kalmar och Kronobergs län. Nu storsatsar företaget på att bygga ut ett regionalt nät med elbilsladdare.

Redan i dag finns en laddstation vid den bemannade huvudanläggningen i Emmaboda. Den nya satsningen omfattar ytterligare 40 platser och sammanlagt 232 laddpunkter.

– Vi säljer mycket diesel och traditionella drivmedel, men man kan inte bara stå och se på när utvecklingen snurrar förbi framför en, säger företagets vd Anders Runegård till lokaltidningen Barometern.

Naturvårdsverket har gett tillstånd och beviljat ett särskilt investeringsstöd till projektet. Stödet från myndigheten väntas täcka 70 procent av investeringskostnaden, som sammantaget beräknas uppgå till 23 miljoner kronor. Runes Bensin leder projektet, som också stöds av kooperativet Ladda hela Kalmar län & Glasriket. I det ingår både flertalet kommuner, företag samt länsstyrelsen.

Runes Bensin ser det främst som en samhällstjänst. Vd Anders Runegård säger till lokala Barometern att företaget inte räknar med att tjäna några pengar på satsningen, åtminstone inte initialt.

– Det är klart man försöker hitta en affär i allt, men det finns andra, enklare sätt att tjäna pengar på än det här. Vi brinner framför allt för landsbygden och service, säger han till tidningen.

”Det är klart man försöker hitta en affär i allt, men det finns andra, enklare sätt att tjäna pengar på än det här”

Jonas Lööf som är verksamhetsledare på föreningen Miljöfordon Sverige och en av projektledarna för det bildade kooperativet håller med.

– För de här verksamheterna är det här med laddning inte kärnpunkten i verksamheten, utan det är en service. Då vill vi hitta förutsättningar för hur det kan finansieras. Sedan, på sikt, vill vi hitta affären i det, säger han i ett uttalande.

En majoritet av de nya anläggningarna placeras i Emmaboda och Mörbylånga. Lessebo och Västervik får två anläggningar vardera. Därefter väntas en anläggning per ort i Borgholm, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Ljungby och Tingsryd.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (19)

  • 29 mars 2023 Sjukt många, har du passerat…
  • 29 mars 2023 Mc Sorry, missade 28 andra…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.