Nästa artikel
Rörelsehindrade har svårt att ladda bilen
Nyheter

Rörelsehindrade har svårt att ladda bilen

Publicerad 22 februari 2022 (uppdaterad 22 februari 2022)
Publika laddplatser är sällan utformade för rullstolsburna.

Branschorganisationen European Mobility Group, som samlar företag inom området bilanpassning, vill lyfta problematiken att rörelsehindrade personer har svårt att hänga med i elbilsomställningen i Europa. Detta för att platser med publik elbilsladdning ofta förbiser behoven hos de som exempelvis sitter i rullstol.


European Mobility Group har tagit del av en brittisk undersökning bland 702 personer med nedsatt rörelseförmåga utförd av brittiska RIDC (Research Institute for Disabled Consumers). I enkäten identifierade de som svarade tre huvudsakliga problem med elbilsladdning.

66 procent upplevde att det är svårt att komma förbi hinder och barriärer runt bilen och laddstationen, 54 procent tyckte att det är svårt att få ur laddkabeln ur bakluckan på den egna bilen och 41 procent hade bekymmer med att lyfta laddkabeln till laddstationen.
 

Just de skrymmande och otympliga laddkablarna lyfts upp som en särskild olägenhet. I bilvärlden har det forskats en del runt trådlös laddning, eller induktionsladdning, så att elbilister ska slippa sladdkruxet och istället fylla på kraft i batteriet trådlöst via en platta.


En fjärdedel av de som svarade i undersökningen och som inte äger en elbil, sa att de överväger att skaffa en. Men om laddning var mer tillgänglig skulle 61 procent känna sig bekväma med att byta till elbil.   


European Mobility Group uppmanar biltillverkare och laddföretag ta större ansvar i utformandet av laddplatser, så att de blir tillgängliga för alla. Som exempel ges att bygga lägre laddstationer så att någon i rullstol kan nå laddkabeln.


Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att runt 135 miljoner européer lever med någon form av rörelsenedsättning. Det är 18 procent av alla som bor i Europa. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (9)

  • 24 februari 2022 Infrastrukturen för…
  • 24 februari 2022 Även om jag tror på elbilar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.