Bild
Nästa artikel
Trafikverket bevakar plogbilar via GPS för att se till att de röjer vägar i statlig regi först.
Trafikverket bevakar plogbilar via GPS för att se till att de röjer vägar i statlig regi först.

Risk för sämre snöröjning på småvägar

Nyheter

Trafikverket inför tuffare kontroller av att plogbilarna gör sitt jobb. Det resulterar i att entreprenörer väljer bort att ploga mindre vägar.

Numera är de plogbilar som kör på uppdrag av Trafikverket utrustade med GPS för att det ska kunna gå att kontrollera att de sköter snöröjningen av statliga vägar.

Förut har entreprenörerna passat på att även röja enskilda vägar när man ändå varit i krokarna och då fått betalt av vägsamfälligheterna som ansvarar för dessa sträckor. Men i och med att Trafikverket skärper sin bevakning av plogbilarna och kontrollerar att de följer tidsramarna och röjer den statliga vägen i första hand har många entreprenörer tackat nej till förfrågningar om snöröjning som kommer från andra väghållare. Enligt Trafikverket är det främst i norra Sverige, omkring Robertsfors, som detta har skett.

– Vi ställer samma krav som tidigare på standarden av snöröjningen – inga tidskrav eller tekniska krav är förändrade. Möjligheten för entreprenörer att arbeta för flera väghållare är också oförändrad. Vi har inget emot att entreprenörer tar andra uppdrag, så länge kraven i våra kontrakt uppfylls. Vi tycker att det är bra om man jobbar för flera väghållare och på så sätt får en bra marknadssituation lokalt, säger Ulrika Honauer, avdelningschef vägsystem på Trafikverket, och fortsätter:
– Trafikverket varken får eller kan använda skattebetalarnas pengar för att ploga privata vägar.
 
Diskutera: Tror du att Trafikverkets skärpta övervakning av plogbilarna gör att snöröjningen blir bättre eller sämre?
 
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
3D
2017-11-02 13:20

4wd och god markfrigång löser i regel sådana problem.

#2
Reinhard
2017-11-02 15:17

Sämre.
Klart att röjning och vägunderhåll alltmer planeras att få bekostas "privat".

#3
A.L
2017-11-02 18:05

Tur man åker fyrhjulsdrivet.

MVH AL

#4
Birger Johnsen
2017-11-05 11:13

Det är redan illa nog på den fronten när dom litar allt mer på att saltet sköter/fixar allt.
Sluta sakta och andvänd den tiden det tar istället på att ploga vägarna.Svenskar är dumma och aksepterar allt dumt som kommuner och enskilda idioter med makt och ett behov av att visa denna.saltet orsakar mer olyckor än det plogade vägar gjör.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.