Nästa artikel
Retro-elbilen från 1968 – nu säljs den på auktion
Nyheter

Retro-elbilen från 1968 – nu säljs den på auktion

Publicerad 2024-06-03 18:10
Vattenfalls gamla elbil från 1968 som ägs av Vi Bilägares förlagskollega Klassiker går nu under klubban. Reservationspriset är satt till en krona.

Elbilar är inget nytt fenomen. Redan i början av 1900-talet fanns elbilar som lockade med tyst och mjuk körning, och på 1960-talet experimenterade elbolaget Vattenfall med eldrift.

Bilen i fråga heter Mars II Electric, baserades i grunden på Renault 10 och levererades till Kungliga Vattenfallsstyrelsen i februari 1968.

Räckvidden uppgavs till 18–19 mil och batterierna kunde ”snabbladdas” till 80 procent på 45 minuter. Mest imponerande var att entreprenören Robert R Aronson inte bara byggde en elbil utan också ett eget nätverk av laddare tillsammans med hotellkedjan Holiday Inn.

Mars II Electric kördes som experimentbil i tio år och såldes sedan till en köpare i Falun där den stod i drygt 40 år.

När elbilen sedan dök upp på amerikanska Ebay köptes den av Klassiker där den rullat som projektbil och bland annat fått nya batterier. I dag kan bilen köras två–tre mil i upp till cirka 60 km/tim.

Nu får nästa uppsättning entusiaster ta över projektet. Mars II Electric ska säljas på nätauktion av Bilweb Auctions. Utropspriset är satt till en krona.

Du hittar auktionen här och kan läsa mer om Klassikers äventyr med elbilen här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.