Renaults ekonomichef Thierry Pieton menar att det bästa sättet att inte hamna i ett priskrig är att dra ned på produktionskostnaderna.

Nästa artikel
Renaults nya strategi för att tävla med Kina
Nyheter

Renaults nya strategi för att tävla med Kina

Publicerad 1 augusti 2023 (uppdaterad 3 augusti 2023)

Renaults ekonomichef Thierry Pieton menar att det bästa sättet att inte hamna i ett priskrig är att dra ned på produktionskostnaderna.

Renault drar ned på produktionskostnaden för att kunna tävla med kinesiska tillverkare på marknaden.

Flera europeiska biltillverkare måste tävla med nya kinesiska bilar på marknaden. Det naturliga steget för att ligga bra till är så klart att dra ned på priset. Det vill Renault göra genom att dra ned priset på själva tillverkningsprocessen rapporterar Reuters.

Inom fyra år ska Renault ha dragit ner produktionskostnaderna med 40 procent för nya elbilar. Alla nya el modeller från och med 2027 bör bli betydligt billigare.

Märkets vd Luca de Meo har även sagt att kostnaderna kommer gå ned redan under andra halvan av detta år eftersom råvarukostnaderna har sjunkit den senaste tiden.

Andra biltillverkare försöker också få till ett så billigt pris som möjligt. Tesla har ju dragit ned priset rejält på bekostnaden av vinstmarginalerna och de kinesiska tillverkarna BYD och SAIC använder sig redan av billigare arbetskraft och lokala batteritillverkare för att kunna komma med ett billigare pris.

Stellantis vd Carlos Tavares gick ut med att de kinesiska märkena ligger 25 procent bättre till än dem när det gäller kostnaden av konkurrenskraften. Han tillägger att de måste kämpa för att fortsätta göra vinst och erbjuda överkomliga priser till medelklassen.

För att göra detta föreslår vd:n att europeiska biltillverkare behöver köpa delar från billigare länder, precis som de kinesiska märkena redan gör.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 3 augusti 2023 Axa skrev: Snoid Men va bra…
  • 3 augusti 2023 Som en klok, mig närstående…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.