Nästa artikel
Renault Zoe säljs utan autobroms i Sverige
Nyheter

Renault Zoe säljs utan autobroms i Sverige

Publicerad 8 december 2021 (uppdaterad 8 december 2021)
Tekniken finns inte tillgänglig i alla utrustningsnivåer.

Euro NCAP har publicerat resultat som visar att elbilen Renault Zoe presterar dåligt i deras krocktester. Zoe lanserades 2013 och fick en uppdatering 2020, men i samband med den valde Renault att byta ut den sidmonterade krockkudden, med sämre skydd som resultat.
– Det är alarmerande att krockkudden nedgraderas, säger Rikard Fredriksson på svenska Trafikverket, rådgivare i fordonssäkerhet åt Euro NCAP.

Den testade bilen hade inte heller autobroms installerad, vilket är ett måste för att få höga poäng i Euro NCAP:s tester. Och för den som köper en Renault Zoe i Sverige är det inte säkert att autobromsen följer med på köpet.

I nuläget finns funktionen enbart som tillval i instegsvarianten Zen. Spekulanter måste välja citypaketet för 6900 kronor om de vill att bilen ska kunna bromsa automatiskt om en krock är nära förestående.  


Enligt Karin Lyrborn på Renaults svenska kommunikationsavdelning kommer autobroms bli standard i Sverige på alla Renault Zoe som beställs från 1 mars 2022.
"Vissa tekniska modifieringar är nödvändiga för att kunna montera AEBS på instegsvarianten vilket inte varit möjligt från början. Därav förseningen", skriver hon i ett mejl till Vi Bilägare.


Hittills har drygt en tredjedel av Zoe-köparna i Sverige valt autobroms, antingen som tillval eller standard, beroende på version.
 

I Euro NCAP:s krocktest ansågs bilen sakna så pass många vitala krocksäkerhetssystem och erbjuda så dåligt skydd mot kollisioner överlag, att utfallet blev noll stjärnor av fem möjliga.


Vid sidokollision med pelare slog krockdockan på förarplats huvudet i den inträngande pelaren och såväl framsäte som baksäte erbjöd dåligt skydd mot whiplashskador vid påkörning bakifrån. 

Renault har tidigare berättat att Zoe kommer att tas bort ur produktutbudet 2024.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.