Nästa artikel
Renault Clio visar upp sitt yttre
Nyheter

Renault Clio visar upp sitt yttre

Publicerad 29 januari 2019 (uppdaterad 30 januari 2019)
Nu får vi också se hur utsidan på femte generationen av bilen ser ut.
Vi har redan bekantat oss med insidan av Renaults skapelse i småbilsklassen och biltillverkaren har berättat att de siktar på att göra den mer teknikspäckad än tidigare, samt att den ska upplevas som lyxigare. 

Renault Clio lanserades 1990 och har sedan dess sålts i över 15 miljoner exemplar. Bilen är Renaults globala bästsäljare och ligger även i toppskiktet bland B-segmentsbilarna i Europa. Formgivarna har gått försiktigt fram med utsidan, med en något vassare look i fronten som har fått större grill och luftintag. Strålkastarna är av LED-typ i alla utrustningsnivåer.

Bilen består till 100 procent av nya delar och byggs på plattformen CMF-B, en gemensam grund i Renault-Nissan-Mitsubishi-alliansen, som Clio är först ut med. Den ska vara anpassad för framtida drivlinor med sin elektroniska och elektriska arkitektur. CMF-B har gjort Clio någon centimeter kortare än förut och den mäter nu 404,8 centimeter på längden. Bilen har också sänkts med tre centimeter.  

De nya luftavledarna på främre hjulhusbågarna är till för att öka aerodynamiken, minska friktionen och sänka bränsleåtgången. För att öka på lyxkänslan har Renault satt kromlister runt sidofönstren och adderat pianolackade detaljer. 
 
Insidan får, som vi tidigare skrivit om, Renaults hittills största pekskärm på 9,3 tum med pianotangenter under, som sitter vinklad mot föraren. Mätarhuset är digitalt, ratten mindre och sätena omgjorda för att ge känslan av högre standard. 

Clio kommer också att släppas i sportigare R.S Line-utförandet, som ersätter tidigare GT-Line. Det innebär bland annat bikake-galler, specialutformade 17-tumsfälgar, sportstolar, aluminiumpedaler, och svart inredning med röda detaljer.    
 
Det finns inga uppgifter om priser, Sverigelansering eller motoralternativ, men Renault har tidigare kommunicerat att Clio ska släppas som hybrid med E-tech-motor. 

Diskutera: Vad tycker du om Renault Clio?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.