Nästa artikel
Rejäl ökning för nya bilar – och Tesla kör om Volvo
Nyheter

Rejäl ökning för nya bilar – och Tesla kör om Volvo

Publicerad 17 maj 2023
Tesla har kört om Volvo när det gäller antalet nyregistrerade bilar i Europa, visar nya siffror. Volvo ökar betydligt mindre än många konkurrenter.

Den europeiska bilmarknaden har varit iskall de senaste månaderna. Höga räntor och inflation har fått många att skjuta upp bilköpet.

Men april blev en relativt bra månad, visar nya siffror från branschorganisationen Acea. Nyregistreringarna ökade med 17 procent jämfört med samma månad förra året. Elbilarna ökar snabbt i Europa och stod i april för nästan tolv procent av nyregistreringarna. Den siffran var nio procent i april i fjol.

Under perioden januari–april är ökningen nästan 18 procent jämfört med förra året. Men jämfört med 2019, innan pandemin, innebär siffrorna ett ras på nästan 23 procent.

Sverige sticker ut

I april månad var det bara fem länder där nyregistreringarna backade, däribland Sverige. Övriga länder var Ungern, Litauen, Malta och Norge.

Under januari–april ser det ännu värre ut. Under den perioden har backade nyregistreringarna i bara tre länder: Malta med två procent, Norge med 10,5 procent och Sverige med 8,5 procent.

Cupra ökar rejält på den europeiska marknaden.

Tesla kör om Volvo

VW-koncernen lyckades öka nyregistreringarna med nästan 25 procent under januari–april jämfört med samma period i fjol. Störst är ökningen hos Cupra och Skoda. Även Stellantis, Renault och Tesla går kraftigt framåt, samtidigt som Ford backar något.

Teslas ökning på EU-marknaden är hela 112 procent och elbilsmärket har därmed mer än fördubblat nyregistreringarna på ett år. Totalt registrerades över 80 000 Teslabilar under januari–april. Tesla har därmed kört om Volvo Cars som fick ihop knappt 70 000 nyregistreringar och bara ökar med 6,5 procent.

Även inräknat Norge, Schweiz och Storbritannien har Tesla kört om Volvo, och då blir gapet i stället 18 000 bilar till Teslas fördel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 17 maj 2023 Vid alla jämförelser mellan…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.