Nästa artikel
Ratten smutsigare än toalettring
Nyheter

Ratten smutsigare än toalettring

Publicerad 13 maj 2011 (uppdaterad 16 maj 2011)
Det finns i genomsnitt nio gånger fler bakterier på en bilratt jämfört med sitsen på en offentlig toalett, visar en ny studie.

Bilens ratt är i många fall en bakteriehärd, konstaterar forskare vid Queen Mary University i London i en ny undersökning.

Forskarna hittade i genomsnitt 700 bakterier per kvadrattum, motsvarande 6,45 kvadratcentimeter, på de rattar som analyserats. Det kan jämföras med toalettsitsar på offentliga toaletter där i snitt 80 bakterier noterades på samma yta.
 
– Bilen är den perfekta platsen för bakterier att frodas, säger Ron Cutler, doktor i biomedicin vid Queen Mary University, till brittiska Daily Mail.

Bland de bakterier som upptäcktes på ratten fanns ”Bacillus cereus”, som kan orsaka kräkningar. Den som upplever bakteriofobi gör klokt i att tvätta händerna efter en tur med bilen.

Diskutera: Rengör du ratten regelbundet?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2011-05-13 11:06
Raymond K (ej verifierad)

Man skulle kanske montera toalettringen i bilen istället för den vanliga ratten då.

#2 • 2011-05-13 13:46
Konrad Bärnevik (ej verifierad)

Jag rengör regelbundet ratten. Nästan varje gång jag tvättar bilen så torkas den och instrumentbrädan av.

Äter aldrig äcklig mat på Mc Donalds så mina händer kladdar varken ner ratt eller mobiltelefon...

Det farligaste för vår hälsa tror jag dock är allas skräck mot t ex bakterier...
Men man kanske inte behöver slicka trappräckena i våra städer som kryllar av en massa folk...

#3 • 2011-05-13 13:59
Meganmannen

Ett tips för alla med bakterieskräck är att köpa rattmuff. Köp gärna blå till bilar som ägs av pojkar och rosa till tjejernas bilar.

#4 • 2011-05-13 14:58
Konrad Bärnevik (ej verifierad)

Meganmannen: Skriv gärna rosa till män och gärna blått till kvinnor. Annars får du snart feministerna på dig...

#5 • 2011-05-13 18:15
Roy J

Rattmuffar av mikrofibrer att bytas ut varje vecka - en affärsidé, kanske?
Men jag gissar att det bara är så att studenterna, som säkert fått ställa upp som undersökningsobjekt, vid Queen Mary University i London käkar mycket hamburgare och flottiga fish and chips och saknar schysta toaletter.

Men visst tusan fattar man väl att ratten är den grisigaste prylen i bilen, så jag gör alltid ren den när jag torkar av rutorna inne i bilen, eller oftare.

#6 • 2011-05-14 00:16
Konrad Bärnevik (ej verifierad)

Ni vet väl om att man kan köpa rattmuffar till bilens innerbackspegel. Frågan är vad man har en sådan till? Impa på 12-åriga kvinnor?

#7 • 2011-05-14 11:37
N-iklas

Samtliga kommentarer här hör hemma i just toaletten tillsammans med sina ägare som uppenbarligen skulle trivas utmärkt i en kloak.

Det stora problemet med mänskligheten är att man av rädsla och lathet lever i påhittade fantasier och lögner som ska göra livet och tillvaron enkelt.

En sak man konsekvent vill förneka för att livet ska bli enkelt och lätt är just att tillvaron är fylld av smutts och orenhet av alla de slag.
Och vad kan då vara bättre än att hitta på myten om att smutts är bra som TV-reklamen säger och att ta varje tillfälle att håna och förlöjliga alla som på minsta vis vågar antyda att människor inte sköter hygienen som de borde.

De senaste åren har man upptäckt på sjukhusen att antalet sjukdomar och smittade och döda patienter minskar om alla tänker på renlighet och detta har slagits upp som en stor nyhet som kallas ”den nya satsningen”, att hygien är bra upptäcktes redan under slutet av 1800-talet men ännu år 2007 i Sverige slås det upp som en stor nyhet.

Det säger mycket om svenskarnas mentalitet och mästerliga förmåga till att leva i livslögner av ren lättja.

Från dagis som är en av samhällets allra värsta smitthärdar hörs det var och varannan vecka om rapporter över hur få i personalen som vet hur man sköter den personliga hygienen.

När den omtalade influensan härjade förra året sjönk antalet övriga falla av vanliga influensor, förkylningar och magsjuka drastiskt i jämförelse med övriga år därför att man gått ut så stenhårt med att alla skulle tänka på handhygienen och låta bli att hosta och nysa överallt osv.

Men är detta något svenskarna bryr sig om?

Aldrig i livet!!!

Nej i Sverige vill alla vara uppoffrande vardagshjältar som tänker på sina medmänniskors hälsa genom att entusiastiskt grisa ner dem med delikata bakterier och virus från kända leverantörer under ljudliga hurrarop och hängiven entusiasm.

#8 • 2011-05-14 13:49
Finnhelvete (ej verifierad)

Vilken planet bor du på Niklas?

#9 • 2011-05-14 17:48
Roger Skagerström

Det är väl klart som fan att allmän hygien är viktigt för smittspridning etc. Speciellt på sjukhus. Tror inte nån tror nåt annat.

Men det är också så att utsätts kroppen aldrig för bakterier och andra främmande företeelser så får man underutvecklat försvar. Ungar nu för tiden är fan allergiska mot allt. Så fort de får damm i näsan får de nån form av allergichock.

Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete. Men det är skillnad på skit i hörnen och ohygien.

#a • 2011-05-14 23:23
Roy J

N-iklas långa inlägg är - ja, vadå? Knappast upplysande, i alla fall.
Hygien är viktigt, antibakteriella medel oftast dock rent farliga. För något år sen trummade reklammakarna för antibakteriella diskmedel och liknande produkter, men dessa försvann tack och lov snart ifrån marknaden efter att allmänheten upplysts.
Ingen dör dock av att göra ren ratten i bilen emellanåt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.