Nästa artikel
Prisrusning på metaller till förbränningsbilar – 6 gånger dyrare än guld
Nyheter

Prisrusning på metaller till förbränningsbilar – 6 gånger dyrare än guld

Publicerad 28 januari 2020 (uppdaterad 29 januari 2020)
Ovanliga metaller som används i förbränningsmotorer kan ge högre bilpriser framöver.

När det gäller elbilar brukar kritikerna hävda att batterierna innehåller ovanliga och dyra metaller som i vissa fall bryts under usla förhållanden. Men faktum är att även bilar med förbränningsmotorer använder metaller som är ovanliga – och där en ny prisrusning riskerar att ställa till det för biljättarna.

Ett exempel är rodium, ett sällsynt metalliskt grundämne där priset rusat hela 63 procent bara under årets tre första veckor. Priset ligger nu sex gånger högre än för guld och det finns inga indikationer på att det kommer sänkas, skriver The Economist.

Det är framför allt biltillverkarna som står för efterfrågan på rodium, som tillsammans med platina och palladium kan omvandla utsläpp som kolmonoxid till mindre skadliga ämnen. Rodium används i både bensin- och dieselbilar och kan minska utsläppen av kväveoxider. Ämnet blir alltså allt viktigare för biljättarna för att de ska klara de tuffare utsläppsreglerna.

Men i takt med att efterfrågan ökar, och eftersom tillgången är så liten, sticker också priset iväg. En naturkatastrof eller liknande kan snabbt göra att tillgången minskar ytterligare med ännu högre priser som följd. På sikt kan det innebära att priserna för förbränningsbilar höjs.

Priset för palladium (som ofta används bensin- och hybridbilar) har nått en ny rekordnivå men priset för platina (som ofta används i dieselbilar) har parkerat på en hyfsat stabil nivå, skriver tidningen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-01-28 14:18
L. Mäkinen

Då får de väl återvinna mer ur gamla katalysatorer.

#2 • Uppdaterat: 2020-01-28 16:04
gmogmo

Blodsmetaller ;)

#3 • Uppdaterat: 2021-09-30 05:18
Gäst (ej verifierad)

Men va fan jävla svin som använder Vi bilägare till att annonsera porr stäng av detta jävla svin. inte första gången jag ser detta. Du moderator du är jävligt snabb när man kritiserar vissa politiska personer och deras syn på trafik och vips är kommentaren borttagen, men PORR det låter du ligga länge. Patetiskt du kunde vara lika snabb här.

#4 • Uppdaterat: 2020-01-29 06:05
Klarsynt

Ja, fast bilar med förbränningsmotorer använder inte dessa metaller för att de behöver det, utan för att det är påtvingat. Ta bort idiotiska regler och behovet av dessa metaller försvinner. Så är det dessvärre inte med elbilarna. Jämför dessutom mängderna och om det är barn som bryter dem med blödande fingrar, eller ej.

.

#5 • Uppdaterat: 2020-01-31 14:33
Carl Trefalt

Metallerna måste vara viktiga för bilindustrin, eftersom de används.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.