Nästa artikel
Premiär för Renault Espace 2023: Går från mpv till suv
Nyheter

Premiär för Renault Espace 2023: Går från mpv till suv

Publicerad 2023-03-28 11:08 (uppdaterad 2023-03-28 16:01)
Nya Renault Espace säger farväl till mpv-segmentet som annars länge varit modellens signum – nu är det suv-kaross som gäller. 2024 väntas nykomlingen göra entré i Sverige.

Steget från mpv till suv var väntat. Redan tidigare i år rapporterade Vi Bilägare att nästa generation Renualt Espace blir en suv när den ersätter Renaults nuvarande modell Koelos.

Det är ett stort steg för en bilmodell som från början var pionjär i segmentet familjebussar, som växte kraftigt under en period. Sedan dess har minibussarna blivit helt omkörda av suvar.

Samtidigt säger sig Renault ha bantat ned Espace jämfört med förra geneationen. Både viktmässigt, men också storleksmässigt. Nykomlingen är 215 kilo lättare än sin föregångare och 14 cm kortare. Trots det ska kupéutrymmet vara bättre.

Nya Renault Espace kommer som hybrid där förbränningsmotorn består av en trecylindrig 1,2-liters bensinmotor med turbo på 130 hästkrafter och 205 Nm. Förbränningsmotorn understöds sedan av två elmotorer. Den samlade systemeffekten är 200 hk. Någon dieselversion verkar inte vara aktuell.

Bilen har bromskraftåtervinning där föraren också har möjlighet att välja mellan fyra olika nivåer. Eftersom det inte rör sig om någon laddhybrid är eldriften förbehållen för stadskörning och lägre hastigheter, förmodligen under kortare sträckor.

Nya Renault Espace bygger på Renault/Nissan-alliansens gemensamma CMF-C/D-plattform, som även har stöd för mer elektrifierade modeller. Men än så länge finns inga uppgifter från Renault om att Espace skulle komma som helt eldriven modell.

Klart är däremot att Espace nu erbjuder 32 olika förarassisterande system i tre huvudsakliga kategorier: Säkerhet, körupplevelse och parkeringshjälp. Modellen erbjuds också med fyrhjulsstyrning.

I Europa öppnar beställningsmöjligheten för mildhybriden Espace under våren 2023. Svensk lansering är beräknad först nästa år och priserna är ännu inte officiella. Tillverkningen sker i Palencia i Spanien.

Pionjär bland minibussarna
  • Renault Espace presenterades som årsmodell 1984 och blev en trendbil i Frankrike.
  • Modellen började utvecklas hos Chryslerägda Talbot tillsammans med Matra. Projektet skulle läggas ned när Talbot såldes till PSA-koncernen. Matra tog direkt prototypen till Renault i stället, som tackade ja.
  • När femte generationen Espace visades upp kombinerade den minibussdesignen med en ”crossoverlook” för att kännas mer som en suv.
  • I Sverige finns drygt 2 000 exemplar av Renault Espace registrerade.

Källa: Vi Bilägare och Car.info

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 2023-03-31 19:21 Renaults 0,9 bör inte nämnas…
  • 2023-03-30 07:38 Pi skrev: Har svårt att tro…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.