Nästa artikel
Premiär: Här är nya Mercedes E-klass
Nyheter

Premiär: Här är nya Mercedes E-klass

Publicerad 25 april 2023 (uppdaterad 26 april 2023)
Stort teknikfokus när Mercedes lanserar sin nya taxifavorit.

På tisdagseftermiddagen premiärvisade Mercedes-Benz en ny, sjätte generation av sin E-klass. Det här är en viktig modell för Mercedes – den nu utgående versionen har sålts i över en miljon exemplar sedan 2016.

Den nya bilen, med internkod W214, är större än sin föregångare och lånar designelement från den större S-klass på utsidan, och elbilarna EQE och EQS på insidan.

Med en totallängd på 495 centimeter är nya E-klass en stor bil. Även axelavståndet har vuxit med ett par centimeter jämfört med föregångaren, vilket ger bättre innerutrymmen.

Hälften laddhybrider

Motorer och drivlinor är hämtade från Mercedes befintliga modellutbud. Samtliga modellversioner kommer att vara elektrifierade i någon mån, och hälften av de motoralternativ som erbjuds vid lanseringen är laddhybrider. Utbudet börjar med bensindrivna E200 och den dieseldrivna taxifavoriten E220d, som båda är utrustade med mildhybridteknik och har 204 respektive 197 hästkrafter.

På insidan finns inte mindre än fem olika kameror som bland annat håller koll på förarens ögon och handgester. Det finns även en selfiekamera och en vägkamera.

Utöver det finns de två laddbara alternativen E300e och E400e. Båda har en fyrcylindrig bensinmotor som samarbetar med en 129 hästkrafter stark elmotor, men den sistnämnda har mer effekt i förbränningsmotorn. Ett 25,4 kWh stort batteripaket ska ge en elektrisk räckvidd på upp till 10 mil, oavsett vilken man väljer. Fyrhjulsdrift finns som tillval till samtliga drivlinor, utom den minsta bensinmotorn.

Snabbare processor, större skärmar

Mercedes lägger stor vikt vid den digitala tekniken i sin pressinformation om den nya bilen. En ny, snabbare processor ersätter den radda moduler som finns i den utgående bilen, och ska göra hela systemet rappare. En fristående pekskärm är standard, men kan utökas till en variant av den ”Hyperscreen” vi sett i EQ-modellerna tidigare, som även har en separat skärm för passageraren.

Det finns också en selfiekamera inbyggd, som utöver att övervaka förarens uppmärksamhet kan användas till videosamtal eller sociala medier. I och med att man nu kan ladda ned appar från tredje part är det möjligt att installera exempelvis Zoom, Tiktok eller spelet Angry Birds direkt i bilen.

Nya Mercedes E-klass blir märkets sista modell att baseras på en plattform som från början var framtagen för förbränningsmotorer. Bilen kommer att börja säjas i Europa i sommar. Priserna är ännu inte offentliggjorda.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (12)

  • 28 april 2023 De är faktiskt helt ok i AMG…
  • 27 april 2023 Instämmer. Tycker inte…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.