Nästa artikel
Porsche i nytt samarbete – bygger egen batterifabrik i Tyskland
Nyheter

Porsche i nytt samarbete – bygger egen batterifabrik i Tyskland

Publicerad 21 juni 2021 (uppdaterad 21 juni 2021)
Foto: Porsche
Trots att ägarföretaget Volkswagen nyligen tecknade ett miljardavtal med Northvolt investerar Porsche i en egen lösning – om än i liten skala.

Porsche går in i ett samarbete med det sydtyska företaget Customcells för att producera högpresterande litiumbatterier till elbilar. Det skriver Reuters.

Planen är att de båda bolagen ska bilda ett samägt företag som ska producera batterier för 1.000 bilar per år. Projektet är därmed relativt småskaligt i relation till den mängd elbilar Porsche kommer att producera i framtiden. 

Biltillverkaren sålde fler än 20.000 exemplar av elbilen Taycan under dess första år i produktion och de planerar fler eldrivna modeller framöver. Bland annat ska nästa version av suven Macan enligt uppgift vara elektrisk.

Porsche säger att batterierna från det småskaliga projektet kommer att ha en högre energidensitet än de som företaget använder nu, vilket minskar bilens vikt såväl som mängden råmaterial som behövs. De ska också kunna reducera laddtiden. 

I mars i år meddelade Volkswagengruppen, som äger Porsche, att de investerar 120 miljarder kronor i det svenska batteriföretaget Northvolt under en tioårsperiod för att bygga ut deras anläggning i Skellefteå. Volkswagen sa då att Northvolt ska bli VW-koncernens ”ledande strategiska leverantör av premiumbattericeller”.

I juni stod det klart att även Volvo Cars går in i ett samarbete med Northvolt. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.