Bild
Nästa artikel
Nyheter

Polisbil för gröna biljakter

Publicerad 18 april 2017 (uppdaterad 19 april 2017)
Ford förser amerikanska polisen med hybrid certifierad för att klara tuffa utryckningar.
I Europa heter den Mondeo, men i USA går bilmodellen under namnet Fusion. Som polisfordon i hybridutförande ska den hjälpa lagens långa arm på andra sidan om Atlanten att bli lite mer miljövänlig. Police Responder Hybrid Sedan är utrustad med en bensindriven, fyrcylindrig tvålitersmotor som använder sig av Atiksoncykeln. Förbränningsmotorn arbetar tillsammans med en elmotor som hämtar sin kraft ur ett litiumjonbatteri med kapacitet på 1,4 kW. Upp till hastigheter på drygt 97 kilometer i timmen går bilen på el, sedan kickar bensinmotorn in också.

Fordonet är första hybrid som är certifierad av amerikanska poliskåren för biljakter. Men den stora miljönyttan görs när bilen står stilla. Enligt Fords beräkningar står en polisbil på tomgång drygt fem av åtta timmar på ett arbetsskift. Detta för att kunna ge kraft till den stora mängd elektrisk utrustning som finns i fordonet. Om kraften istället skulle hämtas ur litiumjonbatteriet skulle det spara 3.900 dollar per år per fordon, motsvarande drygt 35.000 svenska kronor.
 
Diskutera: Vad tycker du om Police Responder Hybrid Sedan?
 

Höjningen av förmånsvärdet blir som allra högst för bilar som kostar mellan 250 000 och 350 000 kr. Där ligger ökningen på omkring 30 procent.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.