Nästa artikel
Peugeot och GM öppnar för allians
Nyheter

Peugeot och GM öppnar för allians

Publicerad 22 februari 2012 (uppdaterad 22 februari 2012)
En ny bilallians kan vara under uppsegling. Franska PSA – Peugeot och Citroën – uppges diskutera ett samarbete med GM.

Den franska bilkoncernen har fört samtal med General Motors under en längre tid och är nu nära att sluta ett avtal, rapporterar Financial Times nätupplaga.

Enligt tidningens källor gäller diskussionerna ett samarbete mellan Peugeot och General Motors europeiska märken Opel och Vauxhall, samtliga förlusttyngda.

Delad utveckling av motorer, växellådor och hela bilplattformar skulle kapa kostnaderna och vara ett steg för att komma på rätt köl. Uppgifterna om alliansen fick på onsdagsförmiddagen PSA-aktien att stiga med 9,8 procent på Parisbörsen.

Enligt Financial Times presenteras samarbetet på bilsalongen i Genève i mars.
 
Diskutera: Vad tycker du om ett samarbete mellan GM och PSA?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-02-22 15:00
saabnisse

Stackars PSA.
Ännu ett företag på väg att plundras på teknik.

Men den här gången kommer nog majskolvsknaprarna att bita sig i tummen!

#2 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Nu pratar nog alla med alla men om detta skulle bli en realitet så är det förmodligen en säker dödsdom för PSA. Jag hoppar och tror att fransoserna inser att GM är ett klassiskt skitföretag som misslyckas med det mesta och avvecklar märken istället för att utveckla dom..

GM's allians med Fiat och deras oförmåga att utveckla Saab borde avskräcka. Och vad vinner Opel på en sån här sammanslagning?

PSA söker samarbete men Renault eller Fiat vore mkt bättre partners.

#3 • Uppdaterat: 2012-02-22 17:37
Kikon

Nu är jag inne på min tredje Peugeot på elva år...blir detta verklighet så är nog min nuvarande den sista...

#4 • Uppdaterat: 2012-02-22 17:40
Jordnära

Samarbeten är bra för att sprida kostnaderna medan konkurrens är bra för kreativiteten. Det känns som GM vill dumpa (Opel/Voxh.) kostnader på fransoserna. Vad får PSA ut av detta? sälja fler motorer kanske? Ska opelfolket snacka tyska, franska eller engelska. Stackars människor.

#5 • Uppdaterat: 2012-02-22 18:51
Peugeote-Pär

Oj oj får se hur detta ska gå!!

#6 • Uppdaterat: 2012-02-23 05:56
lsoderlund

Tror nog att GM är dem som kommer att gå vinnande ur detta sammarbete. Främst då på motorsidan. GM har i princip ingen liten dieselsnurra, vilket PSA har gått om. PSA kommer nog att förlora på sammarbetet, för GM ligger generellt ganska långt efter sina konkurrenter, i alla segment.

#7 • Uppdaterat: 2012-02-23 09:07
andnet

Shit pommes frites! Har just köpt en Citroën för att slippa GM-produkter. Måste jag sälja min bil nu?

#8 • Uppdaterat: 2012-02-23 09:45
elpapo

Woohooo, mycket bra nyhet för oss med säkerhetstänk, främst whiplashskydd i åtanke. Där ligger Citroen närmare 15år tillbaka i tiden vilket är minst sagt.... pinsamt! Jag dyrkar nya C5:ans look och köregenskaper och står återigen inför ett bilköp. Men hur kan jag motivera mig att köpa en av de absolut sämsta på Euroncap mfl gällande whiplashskydd. Det finns undantag, förtäckta Outlander ala C-Cross. Blir bara så förb.... att en sådan härlig bil är så kass på den punkten. De kunde väl ha försökt gjort något iallafall vid faceliften... istället för simpla dioder i framlyktorna!

Nu får GM visa vägen...

#9 • Uppdaterat: 2012-02-23 12:59
quatroporte

Elpapo är rätt ute, Fransoserna har skärpt sig så in i hte när det gäller i stort sätt allting men här finns en skamfläck som dock bör vara enkel att åtgärda. Har hemsk erfarenhet av Opel Astra kombi 2006 som jag köpte ny och behåll i 18 månader men efter strax över 10 st garantiåtgärder sålde skräpet innan garantin hade gått ut (här kommer det: hela motor skakar som satan vid kall start och vid 2000 mil, konstruktions fel koppling erkänns, bytts mot en förstärkt variant, AC låter illa vid 2500 mil, kompressor bytts ut, avgassystemet låter trasig utan synlig hål, bytts ut vid 2500 mil, blåsor i backluckan vid 3000 mil, lackas om eller bytts ut, kommer inte ihåg, ingen värme, termostat bytts ut, spolarvätskemotor går sönder, ny på garanti och mitt under tjänsteresan på 100 mil i slask, osv). Det värsta är att den kändes som en väl ihopskruvad bil…

#a • Uppdaterat: 2012-02-23 19:46
Mistro

Kan PSA´s intresse i detta månne gå ut på att de vill köpa loss Opel/Vauxhall?
I så fall är det kanske inte så dåligt? ...förutsatt att man suddar ut GM ifrån Europa :)

PSA gör då betydligt bättre nytta för Volvo som skriker efter småbilar...

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.