Nästa artikel
Påsklovstrafiken är igång – här är våra restips
Nyheter

Påsklovstrafiken är igång – här är våra restips

Publicerad 2024-03-28 12:30
Nu börjar en av årets mest intensiva trafikhelger. Men med våra tips kommer du fram både mätt och pigg.

Påsken är en av de mer intensiva trafikhelgerna i Sverige. Många ger sig ut på påsklovsresa till släkt och vänner eller på skidresa till fjällen.

Som vid alla andra ”trafikhögtider” gäller det att resa utvilad och med gott om tid och tålamod. Men det finns också några andra – lite mindre uppenbara – tips som kan vara bra att tänka på.

Trevlig resa och glad påsk!

Skaffa rätt appar – innan resan

Du som kör elbil får gärna fundera igenom hur du ska åka innan du ger dig iväg. Det kan vara bra att ha registrerat sig hos flera laddoperatörer som finns längs resan på förhand, så slipper du göra det när du kommit fram till laddstolpen.

Ett annat alternativ är att använda någon form av roamingtjänst som innebär att du kan ladda vid flera olika laddoperatörer med samma konto. Det brukar dock vara dyrare.

Här kan du läsa mer om appar och abonnemang för elbilsladdning.

Foto: Vi Bilägare

Slipp laddkö med rätt resväg

Snabbladdarna längs de större vägarna kan ibland korka igen, särskilt i början och slutet av långhelger när många bilister åker samtidigt.

För att undvika det kan det vara en smart idé att svänga av motorvägen och välja en mindre väg, kanske på den ”gamla” motorvägen som ersatts av en nybyggd.

Längs dessa vägar finns mindre samhällen som också kan ha elbilsladdare. De är inte lika snabba som vid motorvägen, men eftersom de heller inte är lika populära kan det innebära att du slipper laddkö. Samtidigt kan området vara trevligare att promenera i än en rastplats, och det kan även finnas trevliga kaféer att upptäcka.

Foto: Maria Dahlin

Omkörningsförbud på E4

På E4:an mellan Gävle och Tönnebro råder omkörningsförbud i påskhelgen. Tanken är att få trafiken att flyta på bättre.

Du kan läsa mer om omkörningsförbudet och när det träder i kraft här.

Foto: Niklas Carle

Särskilda parkeringsregler

Du som ska parkera bilen i påskhelgen gör klokt i att hålla koll på reglerna. Det avgör nämligen om du behöver betala och om du riskerar böter.

På tilläggstavlan kan det stå tre olika tider. De översta klockslagen gäller vardagar. Klockslagen inom parentes gäller lördagar och dag före helgdag. De röda klockslagen gäller söndagar och helgdagar.

  • Skärtorsdgen och påskafton räknas som dag före helgdag (klockslagen inom parentes).
  • Långfredagen, påskdagen och annandag påsk räknas som helgdag (de röda klockslagen).

Foto: Vi Bilägares vägkrogspatrull

Välj en trevlig vägkrog

Grunden för en lyckad resa skapas alltid genom noggrant planerade mat- och fikastopp, vilket gör Vi Bilägares vägkrogstester lika viktiga som kartboken. Garnera resan med en lagom nypa tidspessimism och du borde komma fram belåten.

Ännu fler tips inför resan finns här.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 2024-03-28 12:49 Jag håller på och packar nu…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.