Bild
Nästa artikel
Nyheter

Överlastad takbox ger risk för sladd

Publicerad 20 februari 2013 (uppdaterad 20 februari 2013)
Se upp så att du inte packat takboxen för tungt på sportlovsresan. Risken för sladd ökar om boxen blir överlastad.

Nästa vecka är det dags för sportlov, något som innebär att många barnfamiljer ger sig ut på vägarna på sina skidresor och dylikt. Det är dock lättare än man kan tro att råka packa ner för mycket, särskilt när man ska packa ner till exempel skidor i en takbox.

Ungefär två av tre dödsolyckor på vinterväglag börjar på ett eller annat sätt med en sladd. Risken ökar när man kör med en fullastad bil i allmänhet, men den ökar allra mest när man kör med överlastad takbox, det har Folksam kommit fram till i en ny undersökning.

– Våra sladdtester visar dramatiska skillnader med och utan last, särskilt i bilar utan antisladdsystem, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare på Folksam.

Takbox påverkar köregenskaper
En överlastad takbox leder i betydligt större utsträckning till att bilens köregenskaper försämras, jämfört med ett fullastat bagageutrymme. Det beror på att tyngdpunkten påverkas ordentligt av att takboxen sitter högst upp. Dessutom påverkas bilens köregenskaper mer om bilen är liten och lätt.

För att minska riskerna så mycket som möjligt kan det även vara bra att kontrollera takboxens tillåtna maxvikt och se till att all last är ordentligt säkrad. Dessutom är lämpliga däck på bilen, och rätt lufttryck i dessa, att rekommendera.

Diskutera: Hur noggrann är du när du lastar din takbox?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2013-02-20 17:36
hultarn

Detta är knappast någon "nyhet" utan snarare urgammalt bondförnuft. Det är fullkomligt självklart att när man förskjuter bilens tyngdpunkt uppåt, så blir den mer känslig för sidokrafter.

För övrigt har jag inget att säga om takbox, jag har aldrig använt en, och lär aldrig heller göra det. Fullkomligt onödigt.

#2 • 2013-02-20 21:27
Bil-Doc

härligt härligt, men farligt farligt att lasta tungt så höggt upp, är helt oförklarligt

#3 • 2013-02-21 04:17
Roy J

Håller med hultarn .- det här är väl rena självklarheterna.
Lite extra illa är det förstås om innehållet i boxen ligger löst och kan ge en extra skjuts "i tangentens riktning" som det helt riktigt brukar kallas.

#4 • 2013-02-21 10:19
Hackenbush

Det är ungefär som när de varnar för halt väglag i radion 20 gånger om dagen i Februari, en dag med minusgrader och snöfall och modd och is på vägen.
Har man körkort lär man väl fatta det?
De som kör för fort i detta väglag är väl de som kör för fort oavsett väglag.

#5 • 2013-02-21 13:46
FZR600R

Nej det är inte självklarheter. Som jag tjatat om tidigare så har dagens ungdom, förutom de som är naturvetare/tekniker eller en hobby där fysik är relevant absolut noll koll på fysikens lagar.

De nya systemen fjärmar dessutom föraren från den taktila delen av körningen.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.