Nästa artikel
Oro för hetsig midsommartrafik
Nyheter

Oro för hetsig midsommartrafik

Publicerad 21 juni 2017
Var femte bilåkare känner oro för att ge sig ut i midsommartrafiken och tampas med hänsynslösa förare. De som uppfattas visa minst respekt i trafiken kör tyskt.
Inför resan till midsommarfirandet oroar sig många bilister för andra trafikanters aggressiva körsätt. Och bilmärket vars förare visar minst hänsyn är…
I en undersökning som Ipsos gjort på uppdrag av bilbärgningsföretaget Falck svarar en femtedel av de 1.200 tillfrågade att de känner sig mer oroliga för att resa under midsommarhelgen jämfört med andra tillfällen. Detta främst på grund av att de oroar sig för att andra bilister kör stressigt eller hetsigt.
– Att det är en hetsig situation ute på vägarna är tyvärr något som vi ofta märker av. Många vill komma fram fort och tar inte tillräckligt med hänsyn i trafiken. När det samlas extra många bilister på vägarna, som vid midsommar, är det naturligtvis extra viktigt att man planerar sin resa och tänker på sina medtrafikanter, säger Sofia Opitz, Marknadschef på Falck.

I en annan enkät har Yougov på uppdrag av parkeringsföretaget EasyPark tagit reda på vilka förare som anses som mest och minst hänsynsfulla i trafiken, utifrån vilket bilmärke de kör. 1.000 personer deltog i undersökningen och de tyckte att BMW-förare visade minst hänsyn. De som upplevdes som mest omtänksamma körde Volvo. Samtidigt figurerade Volvoförarna i topp tre över de som visade minst respekt. Delar man in de som svarade regionsvis uppfattades de som körde Toyota som mest hänsynsfulla av norrlänningar.
 
Diskutera: Upplever du att hänsyn i trafiken är kopplad till ett visst märke?
 
Bilmärkena med MINST hänsynsfulla förare:

1. BMW 
2. Audi 
3. Volvo 
4. Skoda 
5. Toyota 
6. Saab 
7. Peugeot 
8. Ford 
9. Volkswagen 
10. Renault

Bilmärkena med MEST hänsynsfulla förare:

1. Volvo 
2. Toyota 
3. Skoda 
4. Saab 
5. Volkswagen 
6. Peugeot 
7. BMW 
8. Ford 
9. Renault 
10. Audi

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2017-06-21 11:16
StefL

Denna känns alltjämt aktuell:
http://www.gp.se/ledare/dahl%C3%A9n-varf%C3%B6r-k%C3%B6r-r%C3%B6vh%C3%A5l-dyra-bilar-1.144309

#2 • Uppdaterat: 2017-06-21 11:20
hultarn

Jodå, nyare BMW, Audi och MB tillsammans med Volvo upplever jag vara de som stressar mest. Ofta med något liten firmalogga. Fullpackade upp till taket, trycker sig fram, kör om utan blinkers, och har "egen hastighetsbegränsning"... Ser nog aldrig en Toyotaförare bete sig så...

#3 • Uppdaterat: 2017-06-21 11:30
Ingooo

Instämmer till stor del. Klockren ledare på GP fö!
Tror delvis att det också beror på att exvis BMW och Audi generellt är tysta, bekväma och snabba så de inbjuder helt enkelt till en snabbare/agressivare körning.
Om jag ser till mig själv så kör jag betydligt lugnare i bullriga bilar. En tyst bil/mororvägslok kör jag fortare i, så är det. Men vill ändå mena att jag kör förlåtande mot min omgivning. För man vet ju att när det dyker upp 4 nollor i backspegeln hastigt så gäller det att ha koll på läget.
Ta det lugnt i midsommartrafiken!

#4 • Uppdaterat: 2017-06-21 11:39
hultarn

Ja, och en större bil känns ju säkrare, man har mer plåt som skydd. Skulle det stöta mot så kommer det knappast kunna skada mig... En Fiesta bara studsar bort från mitt skepp... Sen finns det ju ett mode att bilarna ska vara "sportiga", låga och med sportchassie. Ett sportchassie funkar säkert bättre i 120 än 70... bäst i 200, fast det är ju inte så ofta man kan nyttja det.

#5 • Uppdaterat: 2017-06-21 11:58
Styggavargen

Jag kör lugnt i min Skoda, varför stressa och köra olagligt för att spara en kvart? Folk förstår inte hur lite tid det diffar på att köra lagligt och säkert istället för att stressa och riskera eget liv eller andras.

#6 • Uppdaterat: 2017-06-21 12:06
Ingooo

Kan ju iofs köpa att man gasar på lite ibland när det är lite trafik. Men när det är tjockt med medtrafikanter som typ midsommar så fastnar de gasglada ändå alltid några 100 m längre fram bakom en husvagn eller liknande. Vid högtrafik så sparar man verkligen inget på att hetsa det blir bara farliga situationer av det. Bara att flyta med i rytmen helt enkelt. Men det kommer ju nästan alltid en jetpelle och ställer till det och oftast går det bra för att de andra runtomkring ordnar situationen. Esset bakom ratten kastar nöjt ut sin bil i nästa vansinnesomkörning och tycker att han är bäst i bärlden. För det är oftast en han.

#7 • Uppdaterat: 2017-06-21 13:21
Saabium

Visar mest hänsyn: Skodaförare. Visar minst hänsyn: BMW-förare. Allt enligt mina egna erfarenheter både som bilförare och gångtrafikant.

#8 • Uppdaterat: 2017-06-21 13:53
skarj

Audi, Volvo och BMW körs ju rätt ofta av resande säljare som kör 6-7000 mil/år har kontakt med en del på jobbet, tror faktiskt att de under åren kör in en hel del tid trots allt om de gasar på och verkar buffliga i trafiken, säger inte att de har rätt, men det blir nog rätt många "kvartar" för dem.

#9 • Uppdaterat: 2017-06-21 14:18
hultarn

Visst kan t.ex. säljare köra in mycket tid, men det funkar ju inte i midsommar när det är så mycket trafik. Då kan de faktiskt ta och tagga ner, det blir annars så som Ingooo skriver ovan. De har heller inte reaktion som en fluga även om de tycks tro det när de ligger 3 meter bakom och trycker på i 80 km/h. Inte undra på att det blir seriekrockar...

#a • Uppdaterat: 2017-06-21 14:24
Tvärnit

Hänsyn upplever jag som något allmänt det normala och inte förknippat till något speciellt märke.
Idiotier ser jag oftast som kopplat till de franska märkenas små o mellan klass modeller och så då BMW och hör o häpna äldre Volvon typ Svenne bil! Vad är det med Volvo ägare? En del verkar tro att de sitter i ett unikum, bilarnas heliga graal en klossig svenne Volvo som de pressar skiten ur för att bevisa vad? Att de vet var gaspedalen sitter?
Ägare av prestanda bilar ja de kan köra fort men ofta också säkert, hastigheten har aldrig bekymrat mig som sådan, ibland öppnar jag själv spjällen och det är många gånger betydligt behagligare att "run with the pack" före att ligga i karavan till höger för där träffar man garanterat på allt möjligt underligt.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.