Nästa artikel
Oppositionens förslag: Leasingcheck och billigare bensin
Nyheter

Oppositionens förslag: Leasingcheck och billigare bensin

Publicerad 2022-11-24 10:38
Miljöpartiet vill sänka kostnaden för vissa hushåll som privatleasar en elbil. Centerpartiet vill återinföra elbilsbonusen, men också sänka bensinpriserna för landsbygdsbor.

Att privatleasa en elbil har blivit betydligt dyrare sedan regeringen tog bort elbilsbonusen. En snabb genomgång av Vi Bilägare visade till exempel att en Skoda Enyaq kan ha en månadskostnad på över 9 000 kr/mån.

Miljöpartiet vill införa en så kallad leasingcheck på 1 500 kr/mån i 36 månader för att kapa månadskostnaden, ett grepp som beräknas kosta 1,8 miljarder kronor. Ersättningen ska betalas ut till den som ersätter en äldre bil med en modernare och enbart till hushåll med lägre inkomster.

– Vi presenterar en budget som visar att det går att nå våra klimatmål trots tuffa ekonomiska tider och en osäker omvärld, samtidigt som vi ökar jämlikheten, stärker jämställdheten och möter våra stora välfärdsutmaningar, säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi.

Ta tillbaka bonusen

Partiet vill också återinföra elbilsbonusen för glesbygdsbor samt höja skatten på bensin och diesel. 

– Med vår politik blir leasing av en elbil det överlägset billigaste sättet att fortsätta köra bil, säger Elin Söderberg, klimat- och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

”Klimatbonusen är ett av våra viktigaste klimatverktyg”, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Glesbygdsbidrag

Centerpartiet vill precis som Miljöpartiet återinföra elbilsbonusen men vill göra den ”mer träffsäker” genom att bara betalas ut till bilar under 500 000 kr. Men till skillnad från MP vill C sänka bränslepriserna med 3 kr/l för landsbygdsbor.

– Klimatbonusen är ett av våra viktigaste klimatverktyg. Många familjer som ville göra rätt för klimatet kände sig lurade när regeringen över en natt drog tillbaka bonusen, och nu har de inte längre råd med ett klimatsmart alternativ, säger Martin Ådahl, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Även Socialdemokraterna har presenterat egna budgetförslag som motvikt till regeringens. S vill bland annat se ett särskilt glesbygdsbidrag för att sänka drivmedelskostnaderna för bilister utanför större tätorter.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 2022-11-26 15:03 Undrar hur de skall…
  • 2022-11-24 18:24 Ja skattehöjningar har det…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.