Nästa artikel
Opel-affären: två köpeavtal accepterade
Nyheter

Opel-affären: två köpeavtal accepterade

Publicerad 14 augusti 2009 (uppdaterad 21 september 2010)
Följetongen kring Opel har blivit utdragen. Men nu kan en affär vara nära. Spekulanterna Magna och RHJ International är överens med Opels ägare General Motors om ett köpeavtal - nu ska ett av avtalen godkännas.
Magna och företagets samarbetspartner Sberbank har nått en överenskommelse med General Motors om ett köp av 55 procent av Opel. Det avslöjar Magnas vd Siegfried Wolf.

Detta innebär att ett slut på följetongen om Opel närmar sig. Sedan tidigare är Magnas konkurrent RHJ International överens med General Motors om ett köpeavtal. Därmed återstår endast själva slutspurten - där ett avtal ska godkännas av GM:s förvaltningsråd och av den tyska regeringen.

GM och Tyskland oense

General Motors och den tyska regeringen har hittills inte varit helt överens om vilket spekulant som är bäst för Opel. Enligt uppgift ska GM förespråka en försäljning till RHJ International medan den tyska regeringen föredrar Magnas bud.

I Tyskland har Magna ett stort stöd, bland annat av förbundskanslern Angela Merkel och de fyra tyska delstater där det ligger Opel-fabriker. Samtidigt oroar General Motors sig för att rysk bilindustri ska få tillgång till GM-teknologi genom Magna och den ryska samarbetspartnern Sberbank.

Eftersom både Magnas och RJH Internationals bud har blivit accepterade kan vi räkna med ett beslut i frågan inom kort. Återstår att se vilken sida som vinner kampen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.